Senest opdateret 21.10.2009
  FORSIDE | ANNONCE-PRISER | LOPPEMARKED | KONTAKT | OM BOGØ TIDENDE | FORENINGER | OM BOGØ  Bogø Kirke

Onsdag den 21. oktober kl. 17.30 Spaghettigudstjeneste

Fredag den 23. oktober kl. 09.00 Morgenandagt

HjemmesideBørnepasning tilbydes

Ring til Olivia Stæhr, 17 år
Servering / afrydning / opvask
har ligeledes interesse

30 26 55 89 / 55 89 33 90


Mel.: Menuetten fra Elverhøj

Til barnedåb og fødselsdag
til brud og konfirmander
en sang det skal de alle ha’
fra mor og far og tanter
men synes du den er lidt svær
og fantasien svigter
så ringer du til Hanne Stæhr
for hun er den der digter

55 89 33 90
hannebstaehr@hotmail.comBogø Lokalråds arbejdsgruppe 2007-2009

Hans Erik Albrekt
Ålborgvej 4,
4793 Bogø By
Tlf. 54444166  arbejdsmobil 29203150
h.e.albrekt@mail.dk

John Konggaard Hansen (kontaktperson)
Højdedraget 50
4793 Bogø By
Tlf. 32520665  mobil 25780665 
j.h.vinnyder@gmail.com

Mai-Brit Klog
Stenkildevej 1
4793 Bogø By
Tlf. 55894402   mobil 61684402
mklog@forum.dkArkivfotor
Søvang købt af bogøere
Af Jørgen Stæhr
Brøndby Kommune, som i mange år har benyttet Søvang til observationsskolehjem for op til 14 overnattende elever, havde givet ejendommen i udbud, og tilbud skulle være kommunen i hænde senest 5. oktober 2009 kl. 12.00. Grundarealet udgør 30.781 m2 og hovedbygningen 764 m2; hertil kommer udhuse. Man kan forestille sig mange anvendelsesformål af en sådan ejendom; og adskillige bogøere har da også fulgt interesseret med fra sidelinjen. Tre bogøfamilier gjorde dog mere end det. De bød på ejendommen og fik tilsagn.

Badehotellet Søvang blev opført 1895 af Johannes Andersen. Det har gennem tiderne været et meget besøgt sted. Der har været forskellige ejere. Bedst huskes nok familien Svendsen. Også beboerne på øen nød godt af stedet. Der var badebro og badehuse, så det var et yndet sted at mødes i de lune sommeraftener. Fester blev der også holdt. Skt. Hans og den årlige kapsejlads tiltrak mange mennesker.

Den gode badehotelejer Andersen skrev i en pjece følgende for at tiltrække kunder til stedet:
Bogø per Stubbekøbing er efter statistiske Oplysninger Danmarks sundeste opholdssted. Badepensionatet ”Søvang” ligger på Øens Nordkyst lige overfor Sydsjællands bekjendte smukke Skovkyster ved Ulfsund (Madsnedsund, Wintersbølle, Pedersværft). Reisen fra Kjøbenhavn er ca. 3 timer. Badene ere fortrinlige og Pensionatet, der er opført 1895 og indrettet efter alle Nutidens Fordringer, smukt og godt monterede Værelser, ligger umiddelbart op til Stranden og har stort Haveanlæg, samt en stor og flad Eng, der særlig egner sig til Croquet, Boldspil o.l. I bygningens øverste Etage er en rummelig Salon med Udgang til en stor Altan, hvorfra haves Udsigt over hele Kysten.
Kosten er god, og rigelig og proper Betjening. Om Morgenen Kl. 8 Kaffe eller The, Kl. 11 Frokost, dækket Bord og i reglen en varm Ret, og derefter Kaffe, Middag Kl. 3½, 2 Retter og Dessert, derefter Kaffe. Aften kl. 9 dækket Bord med The.
Prisen pr. Dag, fuld Pension, er 3 Kr. For Børn over 10 Aar beregnes som for Voxne, under 10 Aar halv Pris. Rabat for familier.

Forfatteren og marinemaleren, Christian Bogø, skrev sangen ”Bogøs pris” til melodien ”Den slemme måne”. Den blev sunget første gang i 1918 i en sommerrevy på Søvang. Revyen blev opført af et teaterselskab der tilhørte hans søster Emmy Bogø Jame.

Fra 1960-62 var Søvang en afdeling af Bogø Kostskole, hvor man under ledelse af hr. og fru Frydenlund - som noget nyt - havde en blanding af piger og drenge boende. Det første år seks lidt større piger og otte små drenge. Og det følgende år 14 piger og 15 mindre drenge. Det overskuelige antal elever bevirkede, at det hele havde et hjemligt præg.

I 1962 blev skolen solgt til Frydenlund. De indrettede kostskole, der konkurrerede med Bogø Kostskole til 1968, hvor Brøndby Kommune købte stedet og oprettede en observationsskole for adfærdsvanskelige børn. Forstanderparret var indtil nytår 1997 Hertha og Peer Damkjær.

Når familierne Breck, Borch/Søllingvraa og Tjørnemark har indrettet sig, får de hver en lejlighed samt adgang til fælles opholdsrum, diverse gæsteværelser og værksteder. Og skulle de få lyst til at have en åleruse i farvandet ud for vinduerne, er der rigeligt plads til et par joller eller fem.


Vinsmagning i forsamlingshuset
fredag den 23. oktober kl. 19.00

Den kendte vinskribent Karsten Ris Laursen kommer og fortæller - i samarbejde med Dagli'Brugsen - om forskellige vine, dertil serveres der fra Café Stalden en lækker menu:

Forret:
Lun gedeost m/soltørrede tomater
Salat af sprøde mangoldblade m/citronolie
Dampede muslinger i picpoul og vilde urter

Hovedret:
Havtaske på rosmarinspyd
Kyllingebryst med løgkompot, fennikel og peberfrugter
Oksefilet m/lakridsrod, mjød og valnødder

Dessert:
Figner Fleurs d'Olarin
Rosmarinbrød

Alt dette for 175,00 kr. pr. person incl. vine
Billetter kan købes i Dagli`Brugsen fra d. 8. oktober

Karsten Ris Laursen: Vinskribent & Konsulent - Den første Danmarksmester i vinkendskab og vinsmagning i 1979 - har gennem de sidste 20 år holdt utallige foredrag og vinkurser - fagkonsulent for Danmarks nationalleksikon Den Store Danske Encyklopædi - Arrangør af vinrejser og kurser.


Fra Mias samling

Mias gemmer
Kapsejlads ved Søvang

Af Mia Gerdrup
Bogø Badehotel, senere Søvang, har fyldt meget i Bogøernes sociale liv gennem årene. Her var fyldt med gæster, der også har været rundt på resten af øen. Her blev holdt bal, hvor også mange af øens beboere mødte op. Man kan forestille sig, at det har været livligt. Det var en tid, hvor indbyggertallet på Bogø var højere end i dag. I mange husholdninger var der en eller flere unge piger, og på gårdene var ansat både piger og karle.

Søvang ligger som bekendt ned til vandet, og naturligvis hørte også kapsejladser til en årlig tilbagevendende begivenhed.
Arkivfotor
Pressemeddelelse
Akutlægehelikopter på vej
TrygFonden donerer op til 50 millioner kr. til en forsøgsordning med en akutlægehelikopter. Helikopteren skal indgå i akutberedskabet i Region Hovedstaden og Region Sjælland fra marts 2010 og halvandet år frem. Det betyder en væsentlig forbedring af akutberedskabet og større tryghed for regionernes indbyggere.
Fra marts 2010 vil en akutlægehelikopter på kort tid kunne nå frem til svært syge og tilskadekomne patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Dermed kan speciallægebehandling begynde hurtigst muligt, og før patienterne transporteres til videre behandling på hospitalerne i de to regioner. Det er resultatet af et nyt samarbejde mellem TrygFonden, Danske Regioner, Sundhedsministeriet, Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Akutlægehelikopterordningen bliver en del af akutberedskabet sammen med akutlægebilerne, der blev indført i midten af 1980’erne. Etableringen af en akutlægehelikoptertjeneste er dermed næste skridt for at forbedre akutbehandlingen i de tilfælde, hvor meget trafik eller store afstande betyder, at det ikke er hensigtsmæssigt at transportere patienterne på landevejene. For eksempel skal brandsårspatienter undervejs til hospitalet skylles med koldt vand, og derfor risikerer de livstruende nedkøling ved for lang transporttid. Her kan akutlægehelikopteren sikre hurtig transport og kvalificeret lægeledsagelse, som kan øge chancerne for behandling i tide og forbedre patienternes mulighed for overlevelse.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2009 blev der indgået en aftale om etablering af en landsdækkende lægehelikopterordning fra 2011. Forsøgsordningen skal gennemføres det næste 11⁄2 år og indsamle erfaringer forud for den landsdækkende og permanente ordning. Det er TrygFonden, der i samarbejde med regionerne gennemfører evalueringen. Parterne ser frem til samarbejdet, der vil sikre en mere effektiv behandling af svært syge og tilskadekomne patienter. Bestyrelsesformand i TrygFonden, Mikael Olufsen, siger: - Akutlægehelikopteren ligger i naturlig forlængelse af TrygFondens øvrige indsatser på det akutmedicinske område. Med denne forsøgsordning sikrer vi, at der kommer en akutlægehelikopter i luften før tid, ligesom erfaringerne med og evalueringen af vores forsøgsordning er med til at kvalificere beslutningsgrundlaget for den landsdækkende ordning.r
Højt på ski
Af Peder Thorvald
Skihop, altså længdespring på ski, som vi kender det fra Holmekollen og lign. har vi fulgt i mange år; og efterhånden kunne man måske godt tænke sig lidt variation af sporten. Vores ven på filmen har trænet længe på at dygtiggøre sig, og efter min mening er den verdensrekord der kom ud af anstrengelserne værd at se på.


Klik på annoncerne for at besøge firmaernes hjemmesiderBogø netop nu
Klik på billederne for at se dem større

Bogø netop nu
Stenkilde - foto Heinrich Dick-Nielsen
Bogø netop nu
Stenkilde - foto Heinrich Dick-Nielsen
Bogø netop nu
Stenkilde - foto Heinrich Dick-Nielsen
Bogø netop nu
Østerskov - foto Heinrich Dick-Nielsen
  Bogø netop nu
Efterårsbillede af sommerfugl på vores sommerfuglebusk – foto Pia Thede
Bogø netop nu
Nymalede IDA – foto Hanne Stæhr
Bogø netop nu
Lindebroen i strålende efterårssol – foto Hanne Stæhr
Bogø netop nu
Vesterskov efter en dejlig dag - foto Jørgen Stæhr

Tinas Binderi

BEMÆRK
Jeg skal udstille på kunst, mad og vin festival i KB-hallen i weekenden 23-25 okt. Derfor lukket fredag, men du kan stadig afhente bestillinger bare de er bestilt senest dagen før.
Husk tlf. 40555299 er åben hele dagen

Hilsen TinaHalver dit varmeforbrug

Med Panasonic varmepumpe til dit sommerhus.
Pris inkl. moms og opsætning til lovlig installation kr. 14.200


Nu falmer skoven, og det er tid til at vi stryger standeren. Så vi håber at se mange medlemmer og andet godtfolk
Lørdag den 24. oktober klokken 1000 ved klubhuset.
Foreningen er vanen tro vært med lidt til ganen, og samtidig sørger Rubens orkester for hyggen. Klokken 1200 starter vinterens arrangementer.

Vel mødt
Lindebroens Jollelaug

Cafè og Restaurant Stalden
Bed & Breakfast
V/Kirsten Wilkki


Hougårdsbanke 5, 4793 Bogø
Tlf. 55 89 47 05
E-mail:wilkki@mail.dk
www.staldenscafe.dk


Æblemost

Få dine æbler presset til dejlig æblemost, eller lån kværn og presser.

Lars 55 89 46 17
Vi har modtaget:
Et par ord om Karin Mølgård

Jeg blev SÅ ked af det, da jeg i Bogø Tidende læste, at Karin Mølgård ikke er her mere.
Hun var ET LIVSSTYKKE ! Og jeg er så glad fordi jeg lærte hende lidt at kende. Jeg var/er vild med hendes billeder og kunst. Så humoristisk, feminint, livfuldt.
Jeg havde den glæde at have Karin på plakaten da jeg afholdt første kunstudstilling i mit nu lukkede kulturbageri, Bogø Hovedgade 73. Karin deltog også i Det Gamle Bogø Bageri's Julemarked og mange købte hendes små billeder, ikoner med glade damer på. Jeg husker hende som en glad dame. Hendes skønne energi vil altid stråle ud af de små billeder, tror jeg.
Mine tanker går til Hans og den øvrige familie.

Malene Langborg, bogoe@malene.dk

Bogø Grundlovsfest

www.bogoegrundlovsfest.dk
Med tilladelse fra Storm P Museet
Nyhedsbrev
Hvis du gerne vil modtage vores ugentlige nyhedsbrev, så skriv din E-mail-adresse i feltet nedenfor og klik på "tilmeld".