Senest opdateret 07.07.2010
  FORSIDE | ANNONCE-PRISER | LOPPEMARKED | KONTAKT | OM BOGØ TIDENDE | FORENINGER | OM BOGØ









ÅRSKALENDER GENERALFORSAML. MV.




  Bogø Kirke

Søndag den 18. juli kl. 11.00
Højmesse.
7. søndag efter trinitatis.
Kirkekaffe

Hjemmeside





Algade 84, Vordingborg



Tlf. 55814210


Slotsbryggen 5, Nykøbing Falster
Tlf. 54851000


Banegårdspladsen, Vordingborg
Tlf. 55370370













menukortet marrangementer tv2east




Børnepasning tilbydes

Ring til Olivia Stæhr
Servering / afrydning / opvask
har ligeledes interesse

30 26 55 89 / 55 89 33 90








Mel.: Menuetten fra Elverhøj

Til barnedåb og fødselsdag
til brud og konfirmander
en sang det skal de alle ha’
fra mor og far og tanter
men synes du den er lidt svær
og fantasien svigter
så ringer du til Hanne Stæhr
for hun er den der digter

55 89 33 90
hannebstaehr@hotmail.com



Bogø Lokalråds arbejdsgruppe 2010-2014

John Konggard Hansen

Højdedraget 52
4793 Bogø By
2578 0665 / 3252 0665
j.h.vinnyder@gmail.com

Flemming Nielsen
Mosedalen 36
4793 Bogø By
2562 4341
mosedalen@gmail.com

Johnny Jensen
Ålborgvej 8
4793 Bogø By
5121 8366
johnnyogsus@mail.tele.dk

Jesper Heien
Bogø Hovedgade 126
4793 Bogø By
6122 2969
Nicole-jesper@it.dk

Benny Knudsen
Smedestræde 8
4793 Bogø By
5589 4145
knudsen@engers.dk

Mai-Brit Klog
Stenkildevej 1
4793 Bogø By
6168 4402 / 5589 4402 mklog@forum.dk





Inge Nielsen -foto: Niels Bech
Hjerteligt tillykke
Inge Nielsen, Sølyst, Hougårds Banke, kunne torsdag den 1. juli fejre sin 90 års fødselsdag. Inger har boet på stedet siden 1948. Hun klarer dagligdagen alene og uden hjælp fra det offentlige. Og hun fik selvfølgelig også lige fornyet kørekortet i forbindelse med fødselsdagen som blev holdt over flere dage med mange gæster.








Fra Mias arkiv
Mias Gemmer
En helt speciel gæst
Af Mia Gerdrup 07.07.2010
Ved Sankt Hansfejringen i præstegårdshaven mødte jeg i år en helt speciel gæst, nemlig Karen-Margrete Møller.

Heldigvis havde Karen-Margrete forinden kontaktet Ole Olsen med en forespørgsel om arrangementet, og fortalt, at hun var barnebarn af pastor Hans Leon Wladimir Harald Biering, som var sognepræst her på øen i årene 1880-1921. Udover at Ole er engageret i menighedsrådet, er han også medlem af Lokalhistorisk Forening. Derfor adviserede Ole flere af os. Vi var altså nogle stykker der imødeså Karen-Margretes besøg med spænding.

Karen-Margrete dukkede op og fortalte flere små historier fra Præstegården, hvor hendes mor voksede op. Naturligvis så hun sig lidt omkring; ikke mindst på kirkegården, hvor Pastor Bierings gravsted forsat kan ses.

Hun medbragte også tre meget fine gamle fotografier visende livet i Præstegården.

Billedet vi bringer viser den gamle præstegård, altså forgængeren for vores nuværende præstegård. Vi er i Lokalhistorisk forening mere end lykkelige for disse fotos. Udover et gammelt postkort, der kun ganske utydelig viser den gamle præstegård, så er dette billede det første der til fulde viser hvordan Præstegården og omgivelserne har set ud.

Om Præstegården ses fra havesiden eller fra forsiden (indgangen) er uvidst.

Jeg fik Karen-Margretes tilladelse til at dele billederne med BogøTidendes læsere - der følger altså et par stykker til i den kommende tid.




Foto: Jørgen Stæhr
En dejlig lørdag på Skåningen
Af Peder Thorvald 07.07.2010
Skåningebroens Bådelaug nøjes ikke med at afholde en almindelig halvkedelig årlig generalforsamling. De benytter lejligheden – når de alligevel har samlet medlemmerne – til at afholde en såkaldt pålidelighedssejlads, og efterfølgende spiser de sammen og hygger sig gevaldigt i og ved et stort partytelt.

Konkurrencesejladsen går i al sin geniale enkelthed ud på, at de deltagende både, det være sig joller, motorbåde, sejlbåde og hvad har vi, gennemsejler en bane to gange. Hver gang bliver der af årvågne dommere på land taget tid, og det fartøj der efter anden gennemsejling kommer nærmest tiden fra første sejlads har vundet.

Vinderen blev Stig som ramte sin egen tid indenfor få sekunder.

Den årlige kvajepokal blev uden vaklen tildelt Knud Tusgaard som lavede så megen ravage på så mange leder, at han i princippet var uden konkurrence.




Arkiv

Pressemeddelelse:
Bogø Jazz Festival 2010

Tag med til Bogø Jazz Festival d. 14. og 15. august 2010 i Skovpavillonen i Østerskoven og Bogø Kirkes Sognegård.

Det er lykkedes Bogø Jazz Festival at få et rigtig godt program sat sammen. Lørdag d. 14. kl. 16 går det løs, vi skal hygge os i skoven med Cool Sweetness Quintet, som er inspireret af stilen fra den amerikanske vestkyst i 50'erne, den kaldes også cool eller westcoast jazz. Det er også Cool Sweetness Quintet, som skal underholde os mens vi nyder en lækker jazzmenu i Skovpavillonen.

Efter middagen går SwingKapellet på scenen og spiller op til dans. SwingKapellet er et professionelt 11 mands orkester med Malene Langborg som sangerinde. De har et righoldigt repertoire med rødderne solidt plantet i den gyldne swingtid.

Vi dæmper lyset og overlader scenen til Rockfellas, en trio som giver os en god gedigen blanding af blues, rock, soul og viser. Kom og oplev jazzens mange sider med Rockfellas utrolige fortolkninger.

Søndag rykker vi ind i Bogø Sognegårds have, haven med den fantastiske udsigt og plads til alle. Vi lægger ud kl. 12.30 med Bogø Musikskoles Band, herefter går Trommetrolden på scenen. Tag med Trommetrolden ud i Trylleskoven og syng, dans eller bare lyt til de medrivende sange og fantastiske rytmer. Musikken er skrevet til de 3-8 årige, men kan nydes af børn og forældre i alle aldre.

Sophisticated Ladies får lov til at slutte Bogø Jazz Festival 2010 af. Sophisticated Ladies har eksisteret siden 1987 og har i samme periode akkompagneret mange solister - særligt den nu afdøde sanger og basunist Richard Boone, og senest vores store sanger og Liva Weel-fortolker Ulla Henningsen.

Velkommen!




Foto: Petra Jensen
Dyrelivet i Bogø Skov
Af Petra Jensen 07.07.2010
Ved en tur gennem Bogø Skov søndag, så jeg, at der nu blandt skovens øvrige dyr, også findes skovsvin.

Som art er skovsvinet knyttet til menneskeracen, men skovsvinet har udviklet særlige karakteristika og en egen kultur. Skovsvinet kan sammenlignes med strandsvinet, der som navnet antyder lever på strandene. Det er sjældent at man er heldig at observere et skovsvin i levende live, de lever som så mange andre dyr i en vis hemmelighed og man ser kun efterladenskaberne. Det må formodes at de hører til de nataktive dyr.

Jeg har tidligere observeret efterladenskaber af skovsvin i vores skov og har udfra omfanget vurderet, at der var tale om små skovsvin. Det er med de seneste billeder dog blevet helt tydeligt, at der nu er tale om store skovsvin og at skovsvinene tilsyneladende har tillært sig at køre automobil. Meget tyder også på, at de senest observerede skovsvin har en vis kropstyrke, idet de tilsyneladende har været udstyret med så meget muskelkraft, at de har kunnet placere efterladenskaberne i en vis afstand fra skovvejen. Hvorfor skovsvinene har udviklet disse særlige karakteristika og denne noget anderledes kultur er både mig og andre en fortsat gåde. Skovsvinene er desværre ikke opført på de officielle lister over truede arter, men man kan håbe på, at det med tiden lykkes at udrydde dem helt.




Foto: copyright world-war-2-planes
Forsvundet for 65 år siden
Af Christian Lau Sørensen 07.07.2010
Onsdag d. 14. februar 1945 kl. 18:05 lettede fire Handley Page Halifax BIII-fly fra Full Sutton Luftbasen nær York i England. De fire fly, tilhørende Royal Air Force´s 77 eskadrille, var en del af en større aktion mod den tyske værnemagt, og havde til mission at udlægge miner i Kadetrenden sydøst for Gedser. Hvert fly medbragte fire store 1850 punds havminer. Klokken 00:30 vendte det første fly tilbage til Full Sutton. Flyet havde afbrudt sin mission, da deres radar havde svigtet undervejs. Tyve minutter senere, kl. 00:50, vendte det andet og kl. 00:55 det tredje fly tilbage til luftbasen. Begge fly efter succesfulde missioner, hvor minerne var blevet kastet som planlagt. Det fjerde fly kaldet MZ924 hørte man aldrig mere fra, og det blev antaget, at det måtte være gået tabt. De øvrige fly rapporterede, at der på ruten havde været beskeden flak fra land og at enkelte tyske jagerfly var blevet observeret, dog uden at det havde ført til luftkamp.

Samme nat rapporteredes til den tyske værnemagt fra en tysk natjager af typen Junkers Ju 88 G-6, at pilot Oberleutnant Herbert Koch kl. 21:45 havde skudt et allieret bombefly ned over Smålandshavet.

Ombord på MZ924 var syv mand. Små to måneder efter MZ924´s forsvinden dukkede det første af besætningsmedlemmerne op, da liget af Wireless Operator F.Sgt. Maurice C. Eddeston d. 10. april 1945 drev i land nær Guldborg. To uger senere, den 24. april 1945 drev liget af Air Bomber F.O. Arthur Wood i land på kysten ved Alstrup. Navigatør F.O. James Ritchie blev fundet på kysten nær Knudshoved Odde d. 7. maj 1945. Ved Skælskør blev piloten F.Lt. John P. Braund fundet den 14. maj. Air Gunner F. Sgt. Dennis S. Watson drev i land på Bogø d. 9. juni 1945. 14. juli blev RearGunner F.Sgt. Ronald E. Russel fundet på Knudshoved Odde, og endelig blev Flight Engineer F.Sgt Raymond L. Leforte fundet ved kysten nær Sortsø Hotel på Nordfalster 23. juli 1945. Hermed var alle syv besætningsmedlemmer fundet, og alle blev begravet på danske kirkegårde nær ved hvor de blev fundet.

Rent geografisk er alle syv besætningsmedlemmer drevet i land ved en kyst langs Smålandshavet eller umiddelbart tæt derved. Dette indikerer, at det fly, som Herbert Koch skød ned over Smålandshavet om aftenen den 14. februar, sandsynligvis har været MZ924.

I sommeren 2004 besluttede min bror Malte og jeg, at vi ville forsøge at finde et flyvrag, der efter sigende skulle ligge nær Femø. Vi havde flere gange hørt flyet omtalt på Femø, og her var det altid blevet nævnt, at det var resterne af en Spitfire fra anden verdenskrig, der lå ude i vandet.

En dejlig sommerdag i 2004 sejlede vi af sted og da der på positionen hvor flyet angiveligt skulle ligge ikke var dybere vand end at vi rimeligt klart kunne se havbunden startede vi med at snorkle. Eftersøgningen gav dog ikke noget resultat, hvorefter vi besluttede at trække paravane. Med en mand i vandet og en i båden fik vi hurtigt bevæget os et stykke væk fra vores udgangsposition, hvilket skulle vise sig at give resultat, idet der efter en times tid begyndte at dukke metaldele op på havbunden. Det blev hurtigt klart at der ikke var tale om en Spitfire, men om et større fly. Der blev blandt meget andet fundet mere end 10 brændstofmålere der afslørede at der var tale om et firemotors fly. Senere fundne propeller og et ekstra kig på de hidtil fundne gashåndtag overbeviste os om at der var tale om et Halifax fly, helt præcist et Halifax BIII.

Under identifikationen af flyvraget satte Ib Lødsen fra Danmarks Flyhistoriske selskab mig i forbindelse med Paul Leforte fra England. Paul er nevø til Raymond L. Leforte, der var flight engineer på MZ924 da det forsvandt i 1945. Paul har gennem længere tid beskæftiget sig med RAF´s 77. eskadrille som MXZ924 tilhørte, og var derfor meget interesseret i at høre om fundet ved Femø. Paul havde i forvejen forsket lidt i historien bag MZ 924, og kunne blandt andet sende rapporten fra Full Sutton Luftbasen den dag hvor MZ924 lettede for sidste gang, samt kort og informationer om den rute de havde planlagt ved mineudlægningen i Kadetrenden. Kortet viser at MX924 havde planlagt at passere over Femø efter at have kastet minerne. Taget i betragtning hvor lang tid det tog de øvrige fly at gennemføre ruten, passer det med  at MZ924 har været over Smålandshavet kl. 21:45 hvor Herbert Koch nedskød et fly i området. Det er dog ikke endeligt bekræftet at det er MX924 der ligger ved Femø, men der er ikke mange andre muligheder.




Foto: Jørgen Stæhr
Flymotorer bjerget
Af Jørgen Stæhr 07.07.2010
Ovenstående artikel omkring en nedskudt engelsk bombemaskine er interessant derved, at den giver forklaringen på hvorfor Bogø Kirkegård er blevet det sidste hvilested for en udenlandsk flyver der omkom under anden verdenskrig, og samtidig giver den en fortrinlig baggrund for denne lille fortælling om en ekspedition der tog sin begyndelse i slutningen af sidste uge da Jan havnefoged med sin slæbebåd ”Explorer” og Svend Erik fra Færgecafeen som observatør samt Gustav med sin ”River Thames” og en håndfuld dykkere tog til Femø for at lede efter yderligere bevis for at flyvraget som ligger der, er den forsvundne Halifax BIII MZ924.

Halifax blev fabrikeret i mange udgaver og var oprindeligt bestykket med Rolls-Royce Merlin motorer, men i slutningen af krigen, da man producerede et større antal (2091 stk.) Halifax BIII gik man over til de noget kraftigere 1.650 hp. Bristol Hercules motorer. De gæve ekspeditionsdeltage fik ikke endelig bevist at flyet ved Femø er MZ924, men de kom alligevel et nyk nærmere, idet man efter timers dykning fandt to store stjernemotorer som er af samme type som blev brugt på Halifax BIII nemlig den ovenfor nævnte Bristol Hercules.

Sådanne motorer vejer op mod en ton stykket, så de er ikke noget man sådan lige putter i lommen. Heldigvis er ”Explorer” udstyret med en kraftig hydraulisk kran, og selv om der skulle ases og mases en del lå begge motorer efter en tid sikkert på agterdækket klar til i triumf at blive sejlet til Bogø Havn.

En af de nærmeste dage bliver de to klenodier spulet rene efter i årtier at have ligget på havsens bund halvt nedsunket i mudder, og inden længe er den ene af motorerne på vej til Nordjylland udenfor Ålborg, hvor Danmarks Flyhistoriske selskab har sit museum.




Foto: Niels Bech
Et stort tillykke
Af Jørgen Stæhr 07.07.2010
Kurt (tømrer Kurt) og Birthe Nielsen, A Johnsons Vej, kunne tirsdag den 6. juli fejre sølvbryllup.










Klik på annoncerne for at besøge firmaernes hjemmesider



Bogø netop nu
Klik på billederne for at se dem større

Bogø netop nu
Fodboldkamp på Skåningen – foto Heinrich Dick-Nielsen
Bogø netop nu
Trafikprop i Bogø Hovedgade – foto Heinrich Dick-Nielsen
Bogø netop nu
Foto: Aynia Brennan
Bogø netop nu
Der hives og slides for at få River Thames til kaj - foto Jørgen Stæhr
  Bogø netop nu
To WW2 flymotorer – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Dommerpanelet holder vågent øje ved Skåninge Bådelaugs pålidelighedssejlads – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Der hygges i det dejlige vejr efter generalforsamling og pålidelighedssejlads i Skåninge Bådelaug – foto Niels Bech
Bogø netop nu
Hans synes at livet er dejligt og grønt – foto Niels Bech




Bogø Jazz Festival
lørdag d. 14. og søndag d. 15. august 2010

Lør. d. 14.8 i Skovpavillonen kl. 16.00
Billetpriser voksne m/ mad kr. 350.-
Billetpriser børn & unge u/ 14 år m/mad kr. 150.-
Billetterne giver også adgang om søndagen i Bogø Kirkes
Sognegårdshave.

Lør. d. 14.8 i Skovpavillonen kl. 20.00
Billetpriser voksne u/ mad kr. 250.-
Billetpriser børn & unge u/14 år u/mad kr. 75.-

Søndag d. 15.8 i Sognegårdshaven
Billetpriser voksne kr.  85.-
Børn & unge under 14 år kr.  Gratis.

Der vil være mulighed for at købe drikkevarer og sandwich. Mad og drikke må gerne medbringes i Sognegårdshaven.

Billetterne kan reserveres på tlf. 2382 0213 eller købes i Bogø Dagli`Brugs og på www.wpf.dk fra d. 12. juli 2010.



Onsdagssejladser

med IDA – læs mere her







Halver dit varmeforbrug

Med Panasonic varmepumpe til dit sommerhus.
Pris inkl. moms og opsætning til lovlig installation kr. 14.200

www.filtenborgel.dk




Cafè og Restaurant Stalden
Bed & Breakfast
V/Kirsten Wilkki


Hougårdsbanke 5, 4793 Bogø
Tlf. 55 89 47 05
E-mail:wilkki@mail.dk
www.staldenscafe.dk




ERIK GRIP

I Bogø Kirke søndag d. 22. august kl. 16.00 giver én af Danmarks bedste visesangere koncert i Bogø Kirke. Erik Grip er bl.a. kendt for sin kønne version af Grundtvigs ”Velkommen i den grønne lund”.

Billetter til koncerten kan købes i SuperBrugsen i Fanefjord og i Dagli’Brugsen på Bogø fra mandag d. 28. juni. Pris 125 kr.
Begrænset antal pladser.



























Dagli’Brugsens tilbudsavis

klik her


















Bogø Grundlovsfest

www.bogoegrundlovsfest.dk










Med tilladelse fra Storm P Museet




Nyhedsbrev
Hvis du gerne vil modtage vores ugentlige nyhedsbrev, så skriv din E-mail-adresse i feltet nedenfor og klik på "tilmeld".

menukortet arrangementer julebuffet