Ring til Olivia Stæhr
Servering / afrydning / opvask
har ligeledes interesse
30 26 55 89 / 55 89 33 90
Mel.: Menuetten fra Elverhøj
Til barnedåb og fødselsdag
til brud og konfirmander
en sang det skal de alle ha’
fra mor og far og tanter
men synes du den er lidt svær
og fantasien svigter
så ringer du til Hanne Stæhr
for hun er den der digter
I weekenden blev der afholdt Jul på Bogø Mølle – rigtig mange mennesker besøgte møllen, specielt søndag var det svært at komme frem. De mange gæster havde rigtig meget flot, nyt og spændende at se på, der var også smagsprøver af æblemost. Møns bryghus gav smagsprøver af øl i flere varianter, der var smagsprøver på røget lammekølle, lammespegepølser, forskellige fetaoste, vine, lækker pesto og sidst men bestemt ikke mindst den lækre chokolade fra Økoladen. Der var i år 17 forskellige stande. Udenfor blev solgt juletræer, gran og kranse, Bogø Æblelaug lavede frisk æblemost hele tiden som blev solgt inde på møllen sammen med honning og marmelader. Der var smukke smykker, Ulla havde igen lavet øens mest fantastiske engle og nisser. Brede vin havde italienske specialiteter, den stand var også godt besøgt. Trædrejeren arbejdede og tryllede de flotteste ting frem. Møllelauget solgte gløgg (den bedste fra vor lokale Dagli` Brugs) der blev åbnet omkring 60-70 flasker gløgg og dertil selvfølgelig æbleskiver, der var somme tider ventetid på de lune skiver, men gæsterne var i julehumør og tog også ventetiden med godt humør.
Et andet sted der også var ventetid var ved trappen til 1. sal, men alle de mennesker der tog turen op blev mødt med et overflødighedshorn af lækre stande, der blev skrevet hilsner på brunkagehjerter, der var de smukkeste slag og hatte i filt, skåle, tekander og meget andet i keramik. Man blev stadig overrasket, Ester sad og flettede smukke ting, Lis strikkede samtidig med at hun servicerede de besøgende med sin utrolig store viden om strik og garner. Manglede man et forklæde eller en anden lille smukt syet ting var det der også. Freja havde lavet smukke malerier og vidste alt om alle de forskellige krystaller hun havde på sin stand. Økoladen er jo også helt specielt, man måtte forbi flere gange for at få smagsprøver og selvfølgelig også nogle af de lækre sager med hjem. Leif Nowicki forstår rigtig at samle både store og små barnlige sjæle omkring sig, han havde dampmaskine, togbane og optrækkelig grammofon med stor tragt - alt selvfølgelig af ældre dato.
Der var en rigtig dejlig stemning på den gamle mølle og derudover spillede Hertha Damkjær op til fælles julesang – ja så var det helt umuligt at være sur, men hvorfor skulle man da også være det.
Helt igennem en god weekend på Bogø Mølle.
Møllelauget håber, der er så stort overskud, at man nu kan få taget repareret for der var meget bekymrede miner, da det i fredags regnede meget og også ned igennem taget, men weekenden holdt da næsten tør og ingen blev generet af det utætte tag.
fra Mias samling
Mias Gemmer Bogø-søfolk
Af Mia Gerdrup
24.11.2010
Fra Navigatørernes Håndbog
Jens Hakon Hansen blev født 1. februar 1898 i Vordingborg som søn af fisker Otto Hansen. Han blev gift i 1925 med Valborg Ungermand. Han stod til søs 1913 med den 3-mastede skonnert "Alma" af Thurø og sejlede derefter med andre danske og norske sejlskibe.
Jens Hakon Hansen kom på Bogø Navigationsskole i januar 1919, hvorfra han bestod styrmandseksamen i 1919 og skibsførereksamen i 1920. Han blev ansat som styrmand i 1920 i rederiet Albert Jensen og fra 1923 i rederiet Dansk Fransk. Jens var i 1937 fører af S/S "Skaane" i 5 måneder. i 1938 - ved bogens udgivelse - på skibet S/S "Grønland" som 1. styrmand.
Han kolliderede i 1933 med M/S "Bretagne" ved Hook v. Holland med engelsk damper. Det blev senere fra de hollandske skibsmyndigheder oplyst, at sammenstødet var sket på grund af, at lodsen gav ordre til skibet og gik fra borde for tidligt. Ved at følge lodsens ordre opstod kollisionen. Skibet måtte sættes på grund, og blev senere slæbt til Rotterdam. Han strandede i 7.1.1935 med M/S "Bornholm ved Novorossisk, hvor skibet var på en rejse fra Barcelona til Novorossisk. Skibet havde ligget opankret på Novorossisk Red, mens det blæste stærkt op med voldsomme byger, og skibet havde lagt anker ud. Imidlertid blæste det op til orkan og skibet gik i drift. Man forsøgte at sætte fuld kraft på maskinen, men ankeret kunne ikke få hold. Man forsøgte i første omgang at hive ankeret hjem, hvilket ikke lykkedes. Derefter forsøgte man at kappe ankeret, og under dette arbejde gik skibet på grund. Skibet blev først bragt flot ved et andet skibs bistand den 22.1.1935.
I 1938 havde han adresse Villa "Solhøj", Bogø By. Jens Hakon Hansen vil af mange af Bogø's ældre beboere være bedre kendt som "Sjas". Jens Hakon Hansen døde i 1968, hans hustru Valborg i 1981 og ligger begge begravet på Bogø kirkegård.
Arkivfoto
Danmark gemmer på en hemmelighed
Torsdag den 25. november får den meget omtalte film ’Eksperimentet’ premiere i Stege. Det er en spillefilm baseret på et prestige-projekt søsat af den danske stat i 1951, der gik ud på at skole 22 udvalgte grønlandske børn i dansk sprog og kultur. Biografen er så heldig, at et af børnene fra dengang, den i dag 66-årige Helene Thiesen fra Stensved, har sagt ja til at komme og introducere filmen ved premieren den 25. ds.
Filmen tager udgangspunkt i den autentiske historie, som den også er skildret i Trine Brylds bog ’I den bedste mening’, hvor de involverede børn fortæller om deres opvækst og om eksperimentets betydning for deres videre liv og skæbne. Børnene, der var i 5-9 års alderen, skulle være intelligente for sammen at kunne danne grundstammen i det nye grønlandske skolesystem, et system hvor dansk som sprog og dansk kultur skulle være omdrejningspunktet; de skulle være rollemodeller for fremtidens Grønland. Flere af dem blev endda sendt af sted uden at forældre eller pårørende kendte til formålet. Helene Thiesen fortæller således, at hun blot havde fået at vide, at hun var heldig og skulle på en slags lejrtur for at lære dansk. Højst et halvt år, hvorefter hun skulle komme tilbage og lære sine kammerater dansk. Hvad hun ikke vidste var, at der skulle gå 16 år før hun kom hjem igen.
Efter ankomsten til Danmark blev børnene samlet på et dansk børnehjem og senere fordelt rundt i landet, hvor de skulle indgå i almindelige danske familier. I 1952 var seks af børnene blevet adopteret af danske plejefamilier, mens de resterende 16 kunne vende tilbage til Grønland. Straks efter ankomsten flyttede børnene ind på Dansk Røde Kors’ nyoprettede børnehjem i Nuuk under ledelse af den danske sygeplejerske Dorothea Bengtzen. Filmen handler netop om sygeplejersken Gert, som hun blev kaldt, der bliver udnævnt til forstander for dette børnehjem. Gert, der er enlig og ikke selv har familie, tager imod opgaven med stolthed. Hun er idealistisk og ambitiøs og brænder for at hjælpe Grønland ud af armoden. I sin blinde tro på eksperimentet undervurderer hun børnenes åbenlyse personlige omkostninger. Og da både børnene og den danske stat svigter hende, bliver det sværere og sværere at bevare idealismen.
Forstanderen fremstilles med stor indlevelse af Ellen Hillingsø. Blandt de øvrige medvirkende kan nævnes Mads Wille, Morten Grunwald, Kurt Ravn og Laura Bro. Filmen er Louise Friedbergs debut som spillefilminstruktør.
Filmen, der er dedikeret til Helene og alle de andre, spiller i Biografen til og med den 28. ds.
Foto:Mia Gerdrup
Jørn Farø på besøg
Af Mia Gerdrup
24.11.2010
Bogø Lokalhistoriske forening havde torsdag 18.11.2010 et velbesøgt arrangement på Leonardo.
Det var lykkedes foreningen, at få Jørn Farø til at komme og fortælle om sin opvækst på Farø. Jørn Farø gav desuden en kort, men god gennemgang at sin bog fra 1995 "Farø - vej-over-ø".
Jørn Farø berettede farverigt om sin barndom, heriblandt om hvordan det var at gå i skole fra Farø. I begyndelsen kunne han køre til Bogø med sin far, og følges med postbud Nymand Larsen retur, - hvis Jørn vel at mærke passede tiden. Senere lærte han i en meget ung alder selv at ro frem og tilbage - hvad der nok ikke ville blive accepteret som en passende barnebeskæftigelse i vore dage.
Der var god spørgelyst, og der var flere blandt tilhørerne, der kunne supplere Jørn Farø's fortællinger. Jørn Farø oplyste, at hans bog forlængst er udsolgt. Hvis nogen er interesseret i at læse den, må man på biblioteket.
Årets adventsgudstjeneste har igen i år sin optakt kl. 15.00 på Bogø Mølle, hvor ungerne går på julemandsjagt.
Derefter er der optog til pladsen foran
præstegården og kirken, hvor juletræet bliver tændt og der bliver sunget.
Cafe Stalden byder på gløgg til de voksne, mens Brugsen deler godteposer
ud til børnene. Klokken ca. 16 plejer kirken at blive fyldt til en festlig gudstjeneste, hvor elever fra skolen
i år vil synge for os.
Kom og vær med til at indlede juletiden på festlig vis!
75 år!
Da jeg mandag d. 6. december fylder 75, vil jeg gerne se venner og bekendte til lidt hyggelig ”komsammen” på Café Stalden kl. 09.00 – 12.00. På gensyn!
Kærlig hilsen Hertha Damkjær
Julestue
Bogø Hovedgade 167
Lørdag den 27.11. kl. 10.00 – 16.00
Søndag den 28.11. kl. 10.00 – 13.00
Kom og se hvad jeg har, der er mange spændende garner og færdigvarer for en hver smag og pris. Og så er der selvfølgelig kaffe, the og glögg på bordet.
Mange hilsner og på gensyn Lis
Halver dit varmeforbrug
Med Panasonic varmepumpe til dit sommerhus.
Pris inkl. moms og opsætning til lovlig installation kr. 14.200