Ved generalforsamlingen i Bogø Lokalhistoriske Forening. Foto: Heinrich Dick-Nielsen.
Pressemeddelelse
Fin stemning ved generalforsamlingen i Bogø Lokalhistoriske Forening
23.3.2017

Der var en særdeles god stemning mandag aften, da 31 var mødt frem til Bogø Lokalhistoriske Forenings generalforsamling: I 2017 er det 10 år siden, at en gruppe historieglade bogøere samledes for at stifte foreningen.

Ved generalforsamlingen præsenterede bestyrelsen det nye årsskrift, som for første gang i foreningens historie er trykt hos en bogtrykker. Årsskriftet byder på fem artikler med en stor variation af emner: Tidligere formand Ejler Svan har skrevet en oversigt over karmærker, men han har ikke blot listet karmærkerne op ved deres respektive gårde, men også sat helgårde og undermatrikler i historisk kontekst tilbage til tiden inden udflytningen. Artiklen er i realiteten et nyttigt og overskueligt lille opslagsværk om Bogøs gårdhistorie. Nuværende formand Lars Seerup, selv skolemand, har gravet sig dybt ned i Bogø Skoles historie 1938-1968, redaktør på Bogø Tidende, Jørgen Stæhr, leverer et bidrag til historien om Bogø Avis og Bogø Tidende, historiker og bestyrelsesmedlem Svend Aage Christensen lader vindmøllerne snurre og kobberledninger rulle ud i sin arkivbaserede undersøgelse af Bogøs pionérrolle på el-området, og endelig har journalist og bestyrelsesmedlem Brigitte Alfter gennemført et grundigt interview med Doris Nielsen, der under overskriften ’Fra selvforsynende landbrug til maskinstation’ skildrer landboliv på Bogø.

I sin beretning kunne formanden ikke blot præsentere årsskriftet, men også fortælle om andre udadvendte aktiviteter, for eksempel at foreningens Facebook-side har en flot statistik: I gennemsnit når sidens indhold hver dag ud til ikke færre end 1.412 brugere, et ganske pænt oplag, hvis nu man talte i avissprog.

Oplysningerne er dog også gået den anden vej. Foreningen har i årets løb modtaget en række arkivalier, deriblandt Bogø Sømandsforenings arkiv, som bl.a. rummer forhandlingsprotokollerne fra foreningens start i 1863 – ført i formfuldendt håndskrift.

Generalforsamlingen fulgte foreningens tradition med at servere Ellinor Nielsens gode lagkager for de fremmødte. Der var også et billedforedrag om ’Dykkeren fra Bogø’, Jensenius Hansen, og hans liv som ung sømand. To gange blev han torpederet under krigen, inden han blev samlet op af den britiske flåde og oplært til dykker på Trinidad i Caribien. Fortællingen om dykkerens eventyrlige liv på Trinidad og siden på Bogø og i de danske farvande blev modtaget med levende interesse.

Medlemmerne mindedes afdøde bestyrelsesmedlem Vibeke Mikkelsen og valgte enstemmigt Lisbeth Willum Caspersen som ny suppleant. Generalforsamlingen blev trygt ledet af Ove Paarup.

Jesper Heien - ny formand for Bogø IF. Foto: Jørgen Stæhr
Ny formand I Bogø idræts forening, siger go dav
Af Jesper Heien
22.3.2017

Jeg / Jesper Heien er ny formand i BIF, Og det glæder jeg rigtig meget til, til at tage fat og føre BIF fremad og det kan kun gøres i fællesskab og sammenhold, og aldrig glemme, at det skal være socialt og så skal det være sjovt og hyggeligt, idræt skal leges ind og helt fra de små til de store.

Vi har mange rigtige gode udvalg i BIF, gymnastik, fodbold, volley, petanque, motion med løb og gang og cykling, badminton, yoga, bridge, tennis, og andre ting i støbeskeen hvis folket vil og ønsker det.??

Der er rigtige mange dygtige frivillige hjælpere i BIF og der er altid brug for flere frivillige hænder, så I skal altid huske, at man altid kan byde ind med noget, som man er god til.

Alle kan være med, det er fedt at se på medlemslisterne, alders grupper fra 3 år til løbere på 75 år, så rammer vi bredt syntes jeg, men vi kan altid bruge nye medlemmer og sæsonen starter nu og så kører det der ud af. Det er vigtigt at vi i fællesskab, med BIF og Bogø Idræts center/ Hallen og Bogø Fitness bruger hinanden, og ikke mindst Bogø kostskole og IG, vi har alle mulighederne for at lave noget stort, vi har hallerne, vi har stedet; og ikke mindst har vi klub lokalet som bliver brugt flittigt til arrangementer, DGI ting og foredrag osv. det skal vi blive ved med og blive endnu bedre til at invitere vores nabo byer, det er nemlig rummelighed og det har vi fået priser for!! Og De fleste vil gerne inviteres. Så Bogø IF er klar til at møde jer og Alle er velkomne.

Jeg har også en vision og det er, at Vi her på Bogø helst alle sammen skal dyrke motion på en eller anden måde, og der er mange måder, om det er at gå, cykle eller andet, bare vi rør os alle sammen. Og gerne sammen. Der vil også komme mere information om hvad der kommer til at ske i BIF, en god synlig kalender og der vil komme mere info snarest.. Jeg så et program forleden dag om en by i Jylland., mener det er Als, der er 1.900 borgere og 1.800 er medlem af Deres Idræts forening, det er sku da vildt. Og der plejer vi Bogø ikke at holde os tilbage, det kunne da være fedt, at man siger nåårrrrrrrr Bogø, det er det sted hvor ALLE dyrker motion og dyrker sammenholdet i et godt fællesskab.

Såfremt I har spørgsmål, så skal i være velkommen til at skrive til mig på min mail, jesperheien@hotmail.dk eller ring gerne til mig på min mobil på nr. 21363578.

Tusind tak til lange John Pedersen for alle de mange år, han har været i spidsen for BIF, han har gjort et stort stykke arbejde og vi / den nye bestyrelse ønsker ham al held og lykke med alle de mange andre vigtige foreninger han også har gang i. Tak John.

Med mange venlige Idræts hilsner fra Jeres nye fælles formand i Bogø Idrætsforening. Kom frisk. Vi glæder os til at se jer, vi har masser af byde på.

Mvh. Jesper Heien, ny glad Formand i Bogø Idrætsforening.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Arkiv
Gyllevarsling
22.3.2017

Som tidligere tilbydes det, at man kan blive varslet pr. mail dagen inden vi kører gylle ud i nabolaget. Alle der er interesseret i at blive til-/frameldt gyllevarsling, bedes sende en mail til hannesminde@hotmail.com

I mailen bedes anført navn og adresse samt ønske om til-/framelding til gyllevarsel. Dem der var tilmeldt varsling sidste år, er automatisk tilmeldt igen i år, hvis ikke vi hører nærmere.

Mvh
Hannesminde I/S
Ved Anders og Lars Klog





Foto: Arkiv
Lang svømmetur
22.3.2017

Jørgen Damsbo har gjort det igen. Haft næsen i gamle avisudgaver og flittigt klippet det der vedrører Bogø. Denne gang er det en historie om en hændelse som meget nemt kunne have fået en tragisk udgang, men som endte lykkeligt og næsten lidt grinagtigt:

Da en karetmagerlærling fra Stubbekøbing fredag aften sammen med en kammerat var roet et lille stykke ud fra havnen for at svømme og havde muntret sig lidt i de svale bølger, erklærede han, at han ville svømme til Bogø.

Som sagt så gjort; kammeraten fulgte et stykke efter med båden, men kunne ikke opdage svømmeren, alligevel sejlede han helt til Bogø, og kom først sent tilbage til Stubbekøbing med svømmerens tøj, men uden ham. Rygtet gik da at den dumdristige var druknet.

Men han var alligevel blandt de levendes tal; i bedste velgående landede han på Bogø ikke lagt fra Lindebroen, og her måtte han så i adamskostume appellere til bogøernes gæstfrihed og godgørenhed, så han kunde få natlogi og lidt tøj på kroppen.

Lørdag morgen kom han ifølge Stubbekøbing Avis sejlende til Stubbekøbing og dementerede rygtet om sin død.

Det var en svømmetur på en halv mil.





Foto: Arkiv
Møn og Nyord første Dark Sky-område i Norden
22.3.2017

Møn og Nyord er et af de absolut bedste steder i verden at se stjerner.

Organisationen International Dark Sky Association, IDA, har udnævnt Møn og Nyord som Nordens første International Dark Sky Park og International Dark Sky Community. Førstnævnte ovenikøbet med udmærkelsen Guld.

Udnævnelsen bekræfter, at Møn og Nyord er et af de bedste steder i verden til at se på stjerner, og er samtidig en anerkendelse af det store lokale arbejde med at undgå forstyrrende lys og bevare den mørke nattehimmel.

Communities findes der kun 14 af i hele verden, heraf kun tre steder i Europa fordelt i Skotland, på Hebriderne og på de engelske kanaløer. Community er et område, hvor der er udvist et exceptionelt engagement i bevarelsen af nattehimlen ved at gennemføre og håndhæve en ansvarlig og intelligent udendørs belysning af meget høj kvalitet, og dermed sætte det gode eksempel for andre.

Dark Sky Park er et område med ekstraordinære stjerneklare nætter og et natligt miljø, der er specielt beskyttet for sin videnskabelige, naturlige, uddannelsesmæssige og kulturelle arv, og hvortil der er offentlig adgang. Dark Sky Park findes 44 steder i verden, men heraf kun ni andre steder i Europa.

Møn og Nyord er det første område i verden, som er blevet udnævnt både som Dark Sky Community og Dark Sky Park.

Parkdelen er på det østligste Møn og dele af Nyord på statsejede arealer.

Administrerende direktør i IDA J. Scott Feierabend ønsker Møn og Nyord tillykke med udnævnelsen. ”Øerne Møn og Nyord har opnået en historisk bedrift i IDA International Dark Sky Places Programs historie. Møn og Nyord er det første IDA Dark Sky certificerede område i Norden, og er samtidig det første område i verden, som er certificeret både som Dark Sky Community og Dark Sky Park. Det afspejler en på verdensplan usammenlignelig beskyttelse af det naturlige nattemiljø. Vi håber, at andre områder, både i og uden for Danmark, vil se mod øerne som et eksempel på de resultater, der kan opnås, når områdets beboere og organisationer arbejder sammen om at skabe positive forandringer for udendørs belysning og om bevidstheden af værdien af en mørk nattehimmel. siger J. Scott Feierabend.

Borgmester Knud Larsen har også rosende ord til det samarbejde der har ført til udnævnelsen. ”Sammen med en gruppe af lokale virksomheder og borgere har vi gennem fire år arbejdet på at blive certificeret som Dark Sky. Gruppen af lokale aktører brænder for at få nattemørket over Møn og Nyord beskyttet og bevaret samt gennem intelligente belysningsløsninger og formidling, at skabe yderligere oplevelser for gæster og den lokale befolkning. Det er et rigtigt flot stykke arbejde der er udført og hvor vi kanbruge nattemørket som løftestang for vækst. Vi har Møns Klint som et vartegn og som et stedbundet potentiale – nu har vi også bevis på, at den flotte nattehimmel er unik med over 5.000 synlige stjerner mod f.eks ca. 100 i København. Så det er bare at nyde den – som man har kunne gøre det de sidste 70 millioner år. På 1,5 time kan man komme til Møn fra København,” siger Knud Larsen.






KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE





Fra en hyggelig aften i BML. Foto: Jesper Heien
Mandeaften i BML, Bogø mande loge
Af Jesper Heien
22.3.2017

Vi mødtes kl. 17.00 og startede med en god velkomst til nye medlemmer af BML og kørte direkte over i en god Vinsmagning fra Thomas, Luffes vinhus, nu Thomas. Han fortalte bredt om de udvalgte super lækre vine, som man også kunne erhverve sig,bagefter showet.

Det er aftalt, at Jeg /Jesper Heien henter de bestillinger og aflevere dem til disse mænd, som har bestilt vin, Herefter kørte vi direkte igen til generalforsamlingen og alle punkter blev læst i en god tone og udført af en af Bogøs bedste dirigenter, Jens Linnet, og på ca. 10-11 minutter var dette overstået og med ny valgt bestyrelse, Jake, Richard og Frank.

Magen til en god forsamling, syntes jeg kan huske han fik sagt, det var og må betragtes som et kompliment til alle 47 mænd som var mødt op med godt humør og havde glædet sig til en aften i mandelogen, uden fnidder, fnadder, blev der ydret. Vi fik så nok også Bogøs bedste mørbrad gryde, med dejlig Ris og kartofler som var den eneste grønsag vi fik på hele aften, der lå små tomater på bordet og de blev ikke spist. Den bedste mande mad er nemlig meget mad og det var der, og herefter gik det løs med spil og dart i mange timer, hygge snakke ved bordene og jeg er sikker på at dem som var tilstede vil give mig ret i,at vi fik en rigtig god aften ud af det. Aften sluttede med fælles gang fra Kjeld op til byen og alle kom godt hjem.

Tusind tak til Kjeld for at vi måtte være hos ham i slyngel stuen, og vi fik ryddet godt op, så det kan være at vi må komme igen, hvem ved,tak.

Den nye bestyrelse fører nu stafetten videre til det næste arrangement, som vi glæder os til, I mænd som endnu ikke har været med, så er der kun et godt råd, mød op, I vil ikke fortryde det. Spørg jeres nabo, venner og bekendte om De ikke syntes, at det er hyggeligt i BML. Det syntes vi i hvertfald, os som har stablet dette på benene.

Tusind Tak til Dorte, som var så sød at tilbyde at hente svært akutte tilfælder af trætheds fornemmelser, tak mange gange, På vegne af den afgået bestyrelse, så takker vi for jeres deltagelse og mvh Henrik, Gustav og Jesper, BML, forever ..

PS: Vedr. Rest betaling for drikkevarer, Så har Ulrik listen nu med hvad for de skylder for drikkevarer.Tusind tak alle brødre, for at lave BML til en fast tradition med en masse hyggelige samtaler og nye venskaber på kryds og tværs, 47 mænd som havde en fantastisk aften, Da vi er i gang med at tælle penge op, sedler og mobil pay, så kan vi se, at der måske er nogle som skylder lidt for vin og øl, så I bedes alle tænke tilbage på den hyggelige aften og se på sedlen, som er hos Varehus chefen Ulrik Brugsmann, og BYD endelig ind med en lille skilling ekstra, så vi kan få det hele til at gå rundt.

Så den nye bestyrelse i BML, Richard, Jake og Frank ikke starter med et underskud, det er ikke fair. Overfør venligst på mobil pay, med tekst navn, øl, beløb, Nr. 41747818, og senest fredag i næste uge, den 24/3-2017.

Tusind tak til Kjeld for at lægge hyggestuen til rådighed, hold da op hvor er det et dejligt sted til sådan et arrangement, måske kan vi få lov igen, ??hvem ved, vi har jo ryddet pænt op. Tusind tak for en fed aften, vi glæder Os alle til det nye arrangement i BML. Mere info snarest.

På vegne af den afgået bestyrelse, Gustav, Henrik og Jesper
BML forever..

Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Foredrag med temaet: Hvorfor solgte Danmark De Vestindiske Øer?
22.3.2017

Den 31. marts 1917 er en mærkedag i Danmarks-Historien! Nu spørger du nok, hvad er det for en mærkedag? Det siger mig ikke rigtig noget.. Jo, den dag solgte Danmark De Dansk Vestindiske Øer til USA og det betyder jo, at det i år er 100 år siden. Det vil vi i Biografen Stege markere med et foredrag om baggrunden for vores tid som kolonimagt, konsekvenserne i den periode og baggrunden for at vi solgte øerne igen. Vi vil samtidig gøre det lidt festligt og Thomas Myhre fra Vinhuset i Luffes gård vil i en indlagt pause introducere 4 forskellige typer rom, som publikum kan smage. John Harpsøe, en af de meget aktive frivillige i biografen, har via mange rejser til øerne og flittige studier på Rigsarkivet i København opnået et indgående kendskab til forholdene og han vil denne aften belyse følgende spørgsmål:
Hvordan gik det til, at Danmark blev kolonimagt i 1600-tallet og overtog De Vestindiske Øer og bl.a. nød godt af den sukker-/romproduktion, som var mulig?
Er det rigtigt, at danske myndigheder var ansvarlige for en omfattende slavehandel i perioden?
Kan det være rigtigt, at dette engagement medførte konsekvenser for bl.a. Grønland, Tordenskjold, ØK, tabet af Sønderjylland mv?
Og hvorfor solgte Danmark i 1917 øerne til USA?
Hvis du har lyst til at deltage i denne historiske aften og få svar på de opstillede spørgsmål, skal du købe billet senest den 30. marts kl. 19.

Foredraget starter kl. 19 og pris for foredrag OG romsmagning er 100 kr.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Med solen som nabo
22.3.2017

Universitetsforedrag fra Århus om solens betydning.

Nu hvor foråret så småt er kommet, er der vist ingen tvivl om, hvor stor betydning solen har for os mennesker her på jorden. Vi bliver gladere, får mere energi og vintermørket lægges bag os. Men solens betydning er endnu større end disse reaktioner - videnskaben opnår i kraft af den teknologiske udvikling hele tiden større forståelse for de voldsomme processer, der sker i selve solen og den indflydelse, det har på jorden som planet. Mere og mere avanceret måleudstyr og supercomputere, der kan bearbejde utallige data i et hidtil uset omfang, giver løbende forskerne mere viden om, hvad det er der sker.

Man ved nu, at der tilbage i tiden har været enorme udbrud, nærmest eksplosioner på solen, som har været baggrunden for bl.a. de forskellige istider og lignende processer i fremtiden kan få uoverskuelige følger for økosystemerne, ja hele vores civilisation/ eksistens her på kloden. Månedens foredrag fra Århus Universitet afholdes af de to lektorer i geoscience Mads Faurschou Knudsen og Christoffer Karoff, de har givet det titlen: Med solen som nabo.

Transmissionen sker tirsdag den 28/3 og starter kl. 18.45. Billetterne er som sædvanlig ved disse transmissioner gratis, men kan forudbestilles mod et gebyr på 5 kr. - og vi henstiller til, at man sørger for at benytte de billetter, man bestiller, da der er rift om dem!

Biografen har i øvrigt lige fået tilsagn om, at Carlsbergfonden og Carlsbergs Mindelegat også indgår i sponsoratet ved de videnskablige foredrag for at afhjælpe noget af det indtægtstab, biografen får ved at vise den type transmissioner. En smuk gestus, som vi naturligvis er taknemlige for.

Se mere her: biostege.dk

Fra filmen Aminas Breve. Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Aminas breve og lille, fransk mesterværk i Bio Stege
22.3.2017

25.-27.marts kl.19 gæster det danske drama Aminas breve Biografen Stege:
I "Aminas breve" er Janus lige blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling efter et selvmordsforsøg. Det eneste, der har holdt hans mod oppe under behandlingen på den lukkede afdeling var breve fra gymnasieveninden Amina. Men da brevene pludseligt holder op med at komme, bliver Janus overbevist om, at der er sket hende noget frygteligt. Fast besluttet på ikke at lade Amina i stikken, begiver han sig ud i den anden verden for at finde hende. Men ingen ved, hvor hun er og kan han stole på sig selv?

"Aminas breve" er baseret på romanen af Jonas T. Bengtsson, og Esben Smed er fænomenal i sin første hovedrolle som Janus. Han har tidligere spillet John "Faxe" Jensen i Sommeren '92 og Nicky i DR’s dramaserie Bedrag. Esben Smed blev desuden udnævnt som Shooting Star på Berlinalen 2017. Jacob Bitsch, som har stået bag comedyserien Sjit Happens og folkekomedien Camping, har instrueret.

29.marts kl.19; samt 30.marts kl.15:15 gæster det franske drama "Elle" Biografen Stege: I filmen Elle forandres den kultiveret parisiske og velhavende forretningskvinde Michéles liv sig for altid, da hun overfaldes og voldtages i sit eget hjem. Hun melder det ikke til politiet, men går i stedet selv i gang med at finde frem til gerningsmanden, som hun er overbevist om er en person fra egen omgangskreds. Både Michéle og hendes voldsmand trækkes ind i et besynderligt og nervepirrende spil, der hvert øjeblik kan ende i en katastrofe.

"Elle" har den smukke og altid lidt foruroligende Isabelle Huppert i hovedrollen og er instrueret af hollandske Paul Verhoeven, der har fundet sig en niche i erotik og alternative verdener og har bl.a. har stået bag Basic Instinct, Total Recall, Showgirls og science fiction-klassikeren RoboCop. Filmen indbragte Isabelle Huppert en Golden Globe for Bedste kvindelige hovedrolle og har fået 5 stjerner i hhv. filmmagasinet Ekko og DR's Filmland.

Se mere her: biostege.dk