Dikkedar, Anette og Uffe. Foto: Jørgen Stæhr
Dikkedar i møllen
Af Jørgen Stæhr
20.6.2018

I søndags var det national mølledag, som det har været i 25 år; og det blev i år festligholdt ved at Dikkedar kom og sang fra klokken 14.00. De optrådte ikke, som arrangørerne havde sat næsen op efter, i det fri udenfor møllen mens publikum nød en sagte brise, men inde i bygningen, hvor der var læ for den vældige vind der blæste umådeholdent fra vest.

Da klokken fjorten oprandt tegnede det mindre godt idet der kun var kommet et par få gæster, og forbløffende nok hele tre hunde af vidt forskellig race. I et rædselsfuldt øjeblik så det ud til, hvis koncerten i det hele kunne gennemføres, at tilskuerne ville omfatte flere eksemplarer af Canis lupus familiaris end af slægten Homo Sapiens.

Den mindste af hundene, en agil snehvid puddel førte sig, trods sin minimale størrelse, frem med en løves arrogance, idet den tydeligvis anså sig selv for at være mindst otte numre større end den virkelig var, og dødsikker på at medlemskabet af Schæferhundeklubben for Danmark var i orden. For at det ikke skulle være løgn, så lød den minsandten navnet Rex.

Heldigvis ændrede tilskuersituationen sig på få minutter radikalt, idet der pludselig sad cirka tyve personer og så forventningsfulde ud. Dikkedar består som de fleste ved af Annette og Uffe som flyttede til Bogø for tre år siden - og det har de ikke fortrudt. Tværtimod. Det er et par sympatiske mennesker, men lige i denne sammenhæng er det nok så vigtigt at de kan spille og synge. Og det kan de, så de forventningsfulde fik smæk for skillingen. De fremfører fortrinsvis sange af egen tilvirkning, men som Uffe kunne fortælle var den navnkundige sangerinde Trille kort før sin død kommet til at skylde for noget havearbejde og betalte ved at forfatte en sangtekst som vi selvfølgelig blandt de mange andre fik at høre, og kunne lide.

Rex satte tilsyneladende pris på irsk-lignende spillemandsmusik med friske sange ledsaget af guitar og violin for den satte sig mageligt tilrette med hovedet på sin ejers skulder og nød åbenlyst at blive underholdt.

Den største begivenhed nogensinde i Bogø Hovedgade
Af Svend Aage Christensen
13.6.2018

Det er en varm sommerdag. Vi er i juni 1897. 1.500 mennesker er samlet foran Navigationsskolen for at fejre indvielsen af Christen Bergs mindestøtte. Se billedet fra begivenheden og læs reportagen på BOGØS HISTORIE.

Førstelærer Niels Petersen holdt talen om Berg. Hans hovedpunkter var: Berg var vore Børns Ven. Berg var de smaas Ven. Der er andre smaa end Børn. Der er de fattige, de syge, de sørgende. Berg var deres Ven. Berg var Sømandens Ven. I 1863 begyndte han og jeg en beskeden Forskole. Nu staar den store Navigationsskole dér. Berg var Bogøs og alle Bogøeres Ven. Han glædede sig over Øens Skønhed, og hvad han har gjort for vor Ø, kender vi alle. Dette Minde er rejst over en af Danmarks gæve Sønner. Velsignet og fredlyst være det. Bergs Minde leve!

Under Hurraraab faldt Dækket over Mindestøtten.

Fra Kostelev på Bogø til millionær i Nice
Af Kristian Pælehøj
20.6.2018

En af Danmarks virkelig storsælgende forfattere ville være fyldt 100 i år. Ib Henrik Cavling er navnet – og skulle du få lyst til at stifte nærmere bekendtskab med hans romaner skal du ikke gå på biblioteket, for bibliotekssystemet har altid haft en indbygget censur der trådte i kraft når anmelderne stemplede bøger som triviallitteratur. Her har Cavling været i bås med flere andre, bl.a. Morten Korch.

Da Ib Henrik blev født i 1918 var han ud af et par generationer af journalister. Farfar var den kendte Politiken-redaktør Henrik Cavling, der stiftede Cavling-prisen.

Ib Henrik var en problemknægt og i 1927 ser familien ikke anden udvej end at sende ham til Bogø Kostskole. Opholdet bliver ingen dans på roser, han har selv på godt og ondt beskrevet det i sine erindringer fra 1960 ”Jeg løb hornene af mig”. Her omtales bl.a. Kongebesøget på kostskolen og Ib Henriks og en kammerats mindre heldige udflugt til Villa Dana for at hente en flaske portvin til besøget.

Efter 3 år på Bogø bliver Ib Henrik hentet hjem, men problembarnet endte igen på Bogø Kostskole, i anden omgang vist med et lidt bedre resultat. Her omtaler han sine gode relationer til Torry Gredsted, der i mellemtiden er blevet lærer på skolen. Er spiren til forfatterskabet blevet lagt her? Efter endnu 3 år på Bogø er den boglige uddannelse overstået, han får aldrig en eksamen.

Flere forsøg på at opnå en journalistuddannelse, både i Danmark og Norge, løber af sporet. Småjobs og et eskalerende alkoholproblem var på vej til at sende den unge mand i tovene, men vendepunktet bliver faderens død i 1946. Her begynder han at skrive romaner der udkommer som føljetoner i ugebladet Hjemmet. Siden som bøger, og i 1952 bliver romanen Arvingen filmatiseret med bl.a. Poul Reichhardt i en af hovedrollerne. Tre yderligere romaner fra hans hånd ender i biograferne. Pengene strømmer ind, hans bøger sælger i millionvis, Ib Henrik Cavling bosætter sig i Nice og lever et luksuriøst liv med dyre biler, guldbeslåede spadserestokke og er fast gæst i Monacos spillecasinoer. Cavling var dog uhyre produktiv og må have været i besiddelse af en høj skrive-disciplin. Over 60 romaner, noveller og filmmanuskripter blev produceret på forholdsvis kort tid. Han dør som en holden mand i 1978.

Anerkendelsen fra Parnasset kommer aldrig. Romanen Kulturministeren fra 1966 blev godt modtaget af enkelte anmeldere – ligesom hans erindringsroman. Et par af hans bøger kan betegnes som kriminalromaner, bl.a. Station 2, Genova, og disse fik også en nogenlunde modtagelse af anmelderne. Men trods stempling som triviallitteratur sælges hans bøger stadigvæk, ikke mindst som e-bøger. I slutningen af 1990erne blev en del af hans bøger genoptrykt og en ny generation af anmeldere gav ham faktisk lidt roser med på vejen. Problembarnet fra Bogø Kostskole har sat sine spor, i modsætning til mange ”etablerede” forfattere fra samme periode, de fleste er glemt.

En anden dansker der har solgt bøger i forrygende oplag er Børge Willy Redsted Pedersen. Født et år før Cavling. Hans liv er omgivet af en del mystik, skiftende navne og undvigelser fra de offentlige myndigheder. Han var formentlig i tysk krigstjeneste, blev dømt til døden i Danmark efter krigen, men hurtigt benådet – og begyndte så at skrive bøger. Krigsromaner i stil med Alistair McLean. Han var sortlistet her i landet og fortrak hurtigt til Spanien. Ikke desto mindre fik han skrevet en lang række romaner der blev oversat til mange sprog. Alle hans romaner er skrevet under navnet Sven Hazel, og som sådan blev han kendt over hele verden. Ved hans død i 2012 skal han angiveligt have solgt over 53 millioner bøger, og de genoptrykkes stadig i store oplag. Hvis Cavling blev en holden mand endte Sven Hazel som mangemillionær.

Tilbage står at to af Danmarks bedst sælgende forfattere aldrig fandt vej til et dansk bibliotek.


Sct Hans i Sognehaven
Af Helle Hansen
9.6.2018

Sct Hans aften tændes der kl. 17.00 op i grillen i Sognehaven. Fra kl. 18.00 - 19.30 er man velkommen til at spise medbragt mad, og man bedes i så fald medbringe tæpper eller stole til at sidde på. Drikkevarer kan købes til rimelige priser.

Kl. 19.30 tændes bålet og Brigitte Alfter holder årets båltale.

Brigitte Alfter er journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Hun er født i Tyskland. Efter ansættelser på Horsens Folkeblad og Flensborg Avis blev hun chefredaktør på Ugeavisen Notat og var derefter i en årrække Dagbladet Informations korrespondent i Bruxelles. I dag er hun medlem af direktionen i en innovationsfond for europæisk journalistik i Bruxelles. Det giver en del rejseri, men hun nyder at have sin faste arbejdsplads på Bogø.

Med sin mand Svend Aage Christensen deler hun interessen for Bogøs historie og er for nyligt blevet næstformand i bestyrelsen for Bogø Lokalhistoriske Forening.

Vil du vide mere om Brigitte Alfter kan finde information på hendes hjemmeside: alfter.dk

Musikledsagelse til aftenens sange forestås af organist Jens Forsingdal.

Bo Stief. Foto: Bogø Jazz Festival
Bogø Jazz Festival 2018
Af Nicholai Wæhrens
13.6.2018

Nu er torsdagens intim koncert også på plads, og det bliver næppe i skovens dybe stille ro, men med garanti med respekt for både dyr og natur. Vi skal i år nyde sommerens sidste torsdag i selskab med Bo Stief "One Song Now” Trio i verdensklasse!

Den verdenskendte danske bas legende, komponist, bandleader og sideman, mentor Bo Stief, har samlet stjerneholdet som spiller iørefaldende, empatisk, levende og underholdende musik.

Bo Stiefs trio: Bo Stief "One Song Now” med danske upcoming talentfulde Mads Nørgård på guitar og ghanesiske Ayi Solomon på perkussion er videreførelsen af succesen Bo Stief One Song. Trioen er blevet fantastisk modtaget på musikscenen. De tre musikere klikkede fra første møde og spiller nærmest telepatisk. Musikerne er tre alsidige, kreative, unikke virtuoser med højt udviklede underholdnings gener.

Det er ikke soul, men funky er det- det er ikke klassisk, men inspirationen er klar - det er ikke rock, men lidt rocket alligevel - Det er levende, optimistisk, melankolsk, smukt og voldsomt, melodisk, lyrisk og charmerende, humoristisk. Det er iørefaldende og man hører klart den danske og ghanesiske tone, det er Ayi Solomon, Mads Nørgård og Bo Stief, der spiller. En hyldest til forskelligheden Musik med vilje…for alle, med publikum som vigtigste medspiller.

Vi byder velkommen til Bo Stiefs Trio torsdag d. 30. august kl. 2000 men skal inden da, nyde en ægte italiensk Ragu alla Bolognese med pancetta og lækker italiensk pasta....Mums

Foto: IDAs Venner
Ølsmagning på Ida
Af Anne-Mette Lysgaard, Formand Idas Venner
20.6.2018

Riis Bryghus i Nykøbing Falster, som er startet og drives af brygmester Jan Riis Sørensen, er et af Danmarks mindste bryghuse. Der håndbrygges specialøl, primært efter gamle tyske Reinheitsgebot, hvor de eneste ingredienser er malt, vand, humle og gær. Dog anvendes frugt og krydderier i visse øltyper for at sætte et ekstra præg på øllet.

Kapaciteten er lille, men kærligheden til det håndbryggede øl er stor, og det kan smages. På M/F Ida får vi besøg af Jan Riis Sørensen, som byder på smagsprøver på hele seks øl; smag bl.a. engelsk IPA og brown ale, amerikansk cream ale og meat stouten – madøllen.

Jan Riis Sørensen fortæller undervejs om bryggeriet, øllene og bryggemetoden, som gør disse øl helt specielle.

Vi sejler onsdag den 11. juli kl. 19.00 fra Stubbekøbing og kl. 19.15 fra Bogø. Billetter købes påwww.idasvenner.dk

Byvandring i Stege. Foto: Turistinformationen
Silderuten med House of Møn
20.6.2018

Vil du opleve Silderuten igennem Stege By med Guide?

Guide Allan Huglstad tager os hver torsdag i juli måned en tur igennem Stege by ad silderuten og dermed igennem byens historie. Bliv klogere på byen og dens fortid!

Turen starter kl. 14 fra House of Møn, Turistinformationen Storegade 2, den foregår til fods og varer et par timer. Allan Huglstad er forfatter til bogen ”Skønne Møn, fra Farø til Klinten” og erfaren guide.

Turen koster 50 kr. pr. voksen, børn gratis. Billetter købes i Turistinformationen House of Møn Storegade 2.

Foto: IDAs Venner
Onsdagssejlads til Storstrømsbroen
Af Anne-Mette Breiting Lysgaard
13.6.2018

Det var 3, der var 2, der var 1…

Ja altså entreprenører til det nye prestigefyldte Storstrømsbyggeri – et projekt til ca. 2,1 mia kr. Siden aftalen blev indgået har det vist sig, at to ud af de tre italienske selskaber kæmper med skandaler, korruptionssager og pengemangel. Fagbladet 3F afslørede i januar, at Vejdirektoratet ikke havde lavet et økonomisk tjek af de tre entreprenører, som indgår i konsortiet omkring byggeriet. Og ved nærmere inspektion ser det ikke godt ud.

Selskabet Condotte blev fyret af den norske pendant til Bane Danmark, og økonomien i selskabet er så dårlig, at det er på randen af konkurs, og måtte bede om konkursbeskyttelse i januar. Her i starten af april forlyder det, ifølge LICITATIONEN, at selskabet GLF kæmper med at stille en bankgaranti, og at det tilbageværende selskab Itinera har overtaget ejerandelene så Condotte og GLF blot ejer symbolske 0,01%. En talsmand for Itinera fastholder dog, at selskabet ikke er hverken økonomisk eller teknisk afhængig af de øvrige selskaber for at gennemføre brobyggeriet.

Aftalen blev underskrevet i februar, og fra Vejdirektoratet lyder det da også, at projektet fortsætter. Politikerne på Christiansborg giver ligeledes udtryk for, at de har tillid til den nye sammensætning af konsortiet, og sikkerheden omkring projektets gennemførelse.

Den 4. juli sætter M/F Ida atter kursen mod Storstrømsbroen, og vi har igen inviteret Vejdirektoratet til at give en status for projektet, og det lader til, at der bliver rigeligt at spørge ind til. Idas Venner tænder op i grillen og serverer grillpølser, hvilket er inklusiv i billetprisen på 160 kr. Billetter kan købes på www.idasvenner.dk – book onsdagssejlads.

Foto: Jørgen Stæhr
Sankt Hans aften på IDA
Af IDA's Venner
6.6.2018

Sommeren er over os, og midsommer er den smukkeste tid på året, hvor alt står i flor, er frisk og nyt, og vinteren er så uendelig langt væk. Sankt Hans aften sejler veteranfærgen M/F Ida igen ud på Grønsunds vande for at fejre årets længste dag – lyset og livet.

”Vi elsker vort land”, skrev Holger Drachmann i 1885 til eventyrspillet ”Der var engang”, og så sandt det er, når vi Sankt Hans aften samles med familie og venner og sammen stemmer i til Midsommervisen. Musikken finder også vej til M/F Ida, når Gitte Thillemann underholder med guitar og sang, mens M/F Ida stille tøffer af sted på Grønsund, og vi nyder udsigten til de mange bål langs kysten.

Vi sejler lørdag den 23. juni kl. 20.00 fra Stubbekøbing og kl. 20.15 fra Bogø, og turen varer ca. 3 timer. Tag madkurven eller snacks med, drikkevarer købes ombord. Billetter kan købes på idasvenner.dk

Idas Venner er støtteforeningen til Bogø-Stubbekøbing Overfarten, der arbejder for at udbrede kendskabet til overfarten bl.a. gennem onsdagssejladserne, som Sankt Hans turen er en del af. Hver tur har forskelligt indhold, og der sejles hver onsdag hele sommeren. M/F Ida er med sine næsten 60 år på bagen en veteranfærge og en attraktion i sig selv. Færgen er, hvis ikke den sidste, så i hvert fald én af de få, tilbageværende træfærger i ordinær drift i Danmark. Færgen transporterer hvert år ca. 27.000 passagerer over Grønsund og med næsten 8.000 cyklister, så er det ikke uden grund, at færgen kaldes ”cyklisternes motorvej”. Hele to internationale cykelruter og 2 ud af 9 nationale ruter samt flere regionale cykelruter gå via M/F Ida.

Foto: Jørgen Stæhr
Loppemarked på Bogø Mølle – igen – igen – og også i 2018!
Af Bogø Møllelaug
6.6.2018

Der er stadig private loppemarkeder rundt på øen hele tiden. Der er stadig masser af effekter, som er i overskud, og som andre kan få glæde af – både af gammelt og nyt. Som nævnt tidligere: Loppemarkedstanken er en tendens i tiden, og den er kommet for at blive i noget tid endnu: Vi har fået en voksende uvilje imod at smide væk og købe nyt hele tiden. Det er for belastende for miljøet, for ressourcekrævende, for dumt. Man kan få en skilling ved at sælge, og køber får ’noget’ for en billig penge.

Og der er stadig masser af ’guld’ at finde på de forskellige stande – som lyser og skinner for en stund for sin nye ejer, for så igen at blive udbudt til salg fra et nyt loppemarkedsbord, så andre kan finde det og glædes over at eje det en tid.

Og på den måde er det stadig en win-win for alle.

Så derfor holder vi igen i år loppemarked på Bogø mølle: for at fremme genbrugstanken, men lige så meget for at fremme fællesskabstanken: Mange stande, større som mindre, med forskelligartede varer, samvær og salg. God stemning og gode oplevelser for alle – af de rigtige grunde. Vi har haft loppemarkeder på møllen i nu snart mange år. Det er blevet en tradition: Det er altid hyggeligt at komme til loppemarked på møllen for både de, der sælger, de, der køber og de, der blot kommer forbi for at kigge.

Der er loppemarked på møllen lørdag den 7. juli fra kl. 11 – kl. 16.

Ring til Nicholai, hvis du ønsker at opstille en stand. Mobil 2382 0213.

En stand koster 100 kr.

Cafeen er åben. Alt overskud går til møllens kasse.

Kom forbi, se, måske er der noget, du kan bruge. Få en hyggelig snak med sælgerne og de andre gæster, nyd møllen og udsigten. Der er kaffe på kanden og lækre kager til en billig penge.

Velkommen på Bogø Mølle den 7/7 til endnu en dejlig dag!
Bestyrelsen

Jakob Cedergren i filmen Den skyldige. Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Fremragende dansk thriller ugen filmpremiere i Biografen Stege
20.6.2018

25.-29.juni kl.19: Den skyldige. Den skyldige er Gustav Möllers spillefilmsdebut og foregår i real time en nat på en dansk alarmcentral. I den altoverskyggende hovedrolle ses Jakob Cedergren som politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112 opkald fra en kidnappet kvinde. Da forbindelsen pludselig bliver afbrudt starter en nervepirrende jagt på kvinden og hendes kidnapper. Med telefonen som eneste redskab kæmper Asger imod tiden for at redde kvinden. Men snart viser det sig, at forbrydelsen er større end Asger først troede.

Det nervepirrende gidseldrama foregår som et kammerspil udelukkende på een location, hvor Jakob Cedergren er konstant i centrum som Asger. Vi ved aldrig mere end Asger. Der klippes aldrig væk fra alarmcentralen. Al spænding udspringer af, hvad han får at vide over telefonen, og hvor hurtigt han fortæller det videre.

Den skyldigehar allerede taget verden med storm – først ved verdenspremieren på den prestigefyldte Sundance Filmfestival i januar med fantastiske anmeldelser fra verdens førende tidsskrifter, hvor filmen også modtog publikumsprisen i den internationale hovedkonkurrence. Efter verdenspremieren på den amerikanske Sundance-festival i januar var Den skyldige på alles læber. Man skulle ikke tro, at en dansk lavbudget-thriller kunne blive det helt store samtaleemne på en af verdens førende filmfestivaler – den vandt ligefrem publikumsprisen. Kort tid efter modtog filmen yderligere to priser på den internationale filmfestival i Rotterdam.

Internationale filmmagasiner spår at Den skyldige vil give den danske skuespiller får sit velfortjente, udenlandske gennembrud og at den minimalistiske politifilm med den enorme gennemslagskraft endda kan forvente sig et amerikansk remake inden for en overskuelig fremtid.

Den skyldige har fået 5 ud af 6 mulige stjerner i Filmmagasinet EKKO og 5 ud af 6 mulige hjerter i Dagbladet Politiken. Den skyldige er tilladt for alle over 11 år og hører under Biografklub Danmark-ordningen.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø