Lisbet har syet poser. Foto: Jørgen Stæhr
Boomerang Bags
Af Jørgen Stæhr
11.10.2017

Overskriftens udenlandske klang mere end antyder at historien har oprindelse uden for Danmarks grænser, og ganske rigtigt, den tager sin begyndelse i Australien hvor en håndfuld friske piger besluttede sig for at række miljøet en hjælpende hånd ved at sy kraftige indkøbsposer af lærred (genbrugsmaterialer) og overtale nogle handlende til at have dem liggende så kunderne kunne låne poser til at hjembære de indkøbte varer, i stedet for at købe poser af plastik. Navnet ”Boomerang Bags” er i øvrigt genialt på flere ledder.

Dorte Brunø blev opmærksom på de australske pigers hjemmeside og tog fluks initiativet til at gøre noget lignende her på vores lille ø. Hun havde selv en del lærred liggende og fik hurtigt etableret en kreds af ligesindede piger (de er allerede 25 i gruppen) som også fandt egnede materialer frem og fik gang i symaskinen.

Ulrik har erklæret sig indforstået med at have en stak poser liggende som kan lånes hvis kunderne har glemt deres egen der hjemme. Det er ret tappert af Ulrik at gynge med i håndklæderne, al den stund at DagligBrugsens salg af plastikposer giver et ikke uvæsentlig bidrag til forretningens bruttofortjeneste.

Før det hele kan tage sin begyndelse skal poserne forsynes med tryk, hvor det fremgår at der er tale om lån som skal returneres, og det mangler de penge til. Nu forsøger man at få midler fra Fanefjord Sparekasses Fond, og hvis det lykkes, så skinner solen på det lille projekt.

Hvis der nogen som har lyst til at være med ved at donere materialer og/eller være med til at sy, kan de skrive en mail til lisbetklog@gmail.com


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Bogø Lokalråd. Foto: Jørgen Stæhr
Lokalrådet, referat
Af Kjeld Sørensen
11.10.2017

Bestyrelsesmøde hos Benny Knudsen, Smedestræde 8 kl. 19.00 den 16. august 2017.

Til stede: Lis Hummel, Benny Knudsen, Richard Naylor, Michael Olesen og Kjeld Sørensen.
Fraværende: John Konggaard, Søren Jespersen, Maj-Brit Klog og Anders Marchsteiner.

Dagsorden:
1. Vedtægter. Benny sætter forslag op
2. Generalforsamling. Datoen sættes til 25. okt 2017 , vi forsøger at få politiet til at give et foredrag om nabohjælp ved samme lejlighed.
3. Nabohjælp. Richard og Michael sætter skiltene (de er kommet) op, vi sørger for information senere.
4. Status "Åben ø". Lidt tynd oplevelse, dog har der senere været nogle henvendelser som har ført til tilflytning af et par familier samt en meget interesseret familie.
5. Indkomne forslag. Ingen forslag, dog 5 postkort med nye tilflyttere. Vi samler sammen til en omgang med gavekurven.
6. Eventuelt. Michael taler med kommunen om etablering af hytter ved Cafe Stalden. Aftalt formøde i forbindelse med generalforsamlingen hos Lis Hummel 4 okt kl. 19.00.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Jørgen Stæhr
Astrid af Bogø
Af Jørgen Stæhr
11.10.2017

Hvad er en havn uden skibe? Nej vel! Så nye fartøjer er altid velkommen i Bogø havn, ekstra gerne hvis der er tale om karismatiske træskibe af oprindeligt tilsnit og især når de er så smukt udført som det er tilfældet med Peter Winkels Astrid. Hun har været undervejs i syv år næsten i dølgsmål. Kun næsten for vi vidste jo godt hvad der foregik bag pressenningerne i den til lejligheden opførte ladelignende bygning på Farøvej.

Kun få fik lov at kigge undervejs, men det er slut med mummespillet, for fartøjet blev forgangne uge sat i vandet, og nu kan enhver kan se hvordan hun tager sig ud: 28 fod, lærk på spanter af eg, kravelbygget og med et særdeles smukt spring. Alt er hjemmelavet. For kendere med skibsforstand er det tydeligt hvorfor hun ligger lidt akavet højt i vandet. Der er endnu ikke lagt ballast i. Når de små tre tons er på plads bliver synet af skibet perfekt.

De fleste tror at Peter er uddannet bådbygger, men det er ikke tilfældet. Han er tømrer, med stor kærlighed til andre gamle fag, hvoraf mange beklageligvis er på vej til at uddø. Interessen for bådbyggeri begyndte da han som dreng tilbragte megen tid omkring værfterne på Gilleleje havn. Navnet Astrid? Det hedder Peters barnebarn.

Foto: Arkiv
Janni Riise viser sin billedkrønike i Bogø Sognegård
Af Svend Aage Christensen
11.10.2017

Bogø Hovedgade 172, Onsdag den 1. november 2017, kl. 14-17

Janni Riise har rige kilder at øse af, når hun den 1. november kommenterer en billedkavalkade, der spænder over mere end 100 års slægtshistorie fra Bogø, både forældrenes og hendes egen.

Hun har arbejdet grundigt med sit stof i forbindelse med, at hun for nogle år siden udgav erindringsværket ”Mit liv”.

Janni Riise blev født den 2. august 1936 på Billegården på Bogø, hvor hun voksede op. Billegården lå i det nuværende sommerhusområde, og livet der er naturligt nok i centrum for billedberetningen, men der er mange forgreninger til andre gårde og aktiviteter på øen.

Dertil kommer Bogø-relaterede billeder fra Jannis første ægteskab med piloten John Skat Riise, især med motiver fra flyvningen på Bogø, samt farvebilleder optaget af Jannis mor, Anna Johanne Riise, altid kaldt Jonna.

Alle er velkomne til at opleve Janni Riises spændende slægtskrønike i billeder.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Arkiv
Lørdagstur til bindingsværkstømreren og Petersværft
Af Erik Büchert
11.10.2017

Bygningskulturens Dag 2017, arrangeret af bevaringsforeningerne i Vordingborg Kommune, har i år temaet ’Huse i træ, træ i huse’. Søndag den 1. oktober gennemførte vi årets busudflugt til spændende træhuse – ikke mindst bindingsværkshuse - i Stege, på Balle Strand og Jungshoved. Som sædvanlig var alle pladser udsolgt, og der var stor tilfredshed fra deltagerne efter turen.

I forlængelse af busturen – og stadig indenfor årstemaet – inviterer bevaringsforeningerne på et opfølgnings-arrangement: En lørdagstur den 14. oktober til tømrermester Søren Rasmussens savværk ved Stensby og til Peterværft.

Kom og se, hvordan man forarbejder træstammer til tømmer, der skal anvendes i bindingsværkshuse, og få en snak om hvilke træarter, der anvendes til forskellige formål i en bygning.

Bagefter tager vi ned til Peterværft for at besigtige de mange smukke bygninger i området . Vi får mulighed for at komme ind i Barkladen - en af vore lokale store og flotte bindingsværksbygninger. Anne Sofie Iuel, Petersgård, vil fortælle lidt om stedets historie og hvilke overvejelser, hun gør sig, om vedligeholdelse af godsets mange bevaringsværdige bygninger.

Der er mulighed for bagefter at gå en dejlig efterårstur i området. Bevaringsforeningerne serverer en kop kaffe med kage.

Tidspunkt: Lørdag den 14. oktober 2017, Kl. 14.00. Mødested: Petersværftvej 3, 4772 Langebæk

Transport: Kørsel i egne biler (organiseres af bevaringsforeningerne. Husk ved tilmelding at meddele, om du kommer i egen bil, evt. kan have ekstra passagerer med eller søger transport med andre).

Pris: kr. 20. Tilmelding: Hans Thormod Nielsen, htn@rmteknik.dk, SMS: 29 91 47 20, senest den 12. oktober.

Turen arrangeres af: Bevaringsforeningen Præstø og Omegn , Bevaringsforeningen Vordingborg og Bygnings- og Landskabskultur Møn, i samarbejde med Museum Sydøstdanmark og Vordingborg Kommune


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Kjeld Sørensen. Foto: Jørgen Stæhr
Bestyrelsesmøde I Lokalrådet
Af Kjeld Sørensen
11.10.2017

Bestyrelsesmøde hos Lis Hummel, Bogø Hovedgade, 4793 Bogø, 4. oktober 2017 kl.19.00.
Til stede: Michael Olesen, Lis Hummel, Anders Marchsteiner, John Konggaard, Søren Jespersen, Richard Naylor, Benny Knudsen og Kjeld Sørensen - Fraværende: Maj-Brit Klog.

Dagsorden: Generalforsamling forberedelse. Leonardo er ledig fra kl. 18.00, Kjeld sørger for vand-kaffe-the-kage m.m. samt engangskrus og tallerkener. Lis taler med Michael fra skolen om mugligheden for at låne kaffemaskine, samt om adgangen til computeren. Vores "politikvinde" taler om nabohjælp til kl. ca. 19.00.

Indkomne forslag.
Ingen i vores postkasse i brugsen. John Konggaard foreslår at der opsættes turistinfo/plakat i det "gamle" nyopsatte busskur på Grønsundvej.

Eventuelt.
Kjeld og Anders sørger for velkomstkurve sammen med den altid positive Ulrik. Fængslet i Nr Alslev er kommet i gang, og vi overvejer en ny tilflytterkampagne til foråret, Benny stiller sig gerne til rådighed. John fortæller at sommerhusene nu endelig får fibernet.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Søren Malling og Lisa Nilsson i filmen Gud taler ud. Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Romantisk komedie med kulinarisk islæt og Blendstrup-filmatisering i Biografen Stege
4.10.2017

Gud taler ud- 9.-14.oktober kl.19. Gud taler uder filmatiseringen af Jens Blendstrups forrygende tour de force af en selvbiografisk bestseller af samme navn fra 2004; en skæv, sjov og rørende film af den prisbelønnede instruktør Henrik Ruben Genz med Søren Malling i sit livs rolle som Uffe/Gud.

I 80’erne vokser Jens og hans brødre op i et parcelhus i Risskov. Her regerer familiens overhoved, Uffe – Psykolog og selvbestaltet Gud i slåbrok og underbukser. Forandringer truer familiefreden, da Uffe sætter sig for at skrive sine erindringer. Huset fyldes af Uffes loyale patienter, der både yder Uffe moralsk og øldrikkende selskab. På drengeværelserne ulmer oprøret, mens mor Gerd Lillian kæmper bravt med at holde sammen på familien. Men før sønnerne, Jens, Thomas og Mikkel kan gøre sig frie af undertrykkelsen og blive voksne, kommer det til et afgørende opgør med ”Gud”.

I de øvrige roller ses bl.a. Lisa Nilsson, Marcus Sebastian Gert, Mads Langelund og Clint Ruben.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø