IEG'erne vasker biler. Foto: Hanne Stæhr
Aktiviter på IEG til fordel for Plastic Change
Af Hanne Stæhr
17.4.2019

Søndag den 14. april summede det ekstra meget af liv ved Idrætsefterskolen Grønsund. De friske elever havde arrangeret påske-ægge-jagt for børn og barnlige sjæle og de voksne kunne få deres bil vasket og støvsuget. Man kunne, medens køretøjet blev rengjort formedelst en yderst rimelig penge købe kaffe samt kage og nyde en hyggelig snak med de andre bogøere der var kommet tilstede for at støtte den gode sag.

Tidligere på ugen havde IEG arrangeret ponytræk. Alle aktiviter kostede et mindre beløb og den indtjente sum penge blev doneret til Plastic Change som er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte.

Det var en fryd at se hvorledes de unge mennesker gik til arbejdet med at vaske de mange biler der var trillet op til Kostskolens område på en flot men dog lidt kølig dag.

Der var i alt cirka 40 biler under kyndig behandling, og der kom mere end kr. 3.000 i kassen til det gode formål. Aldrig har der været så mange rene biler på Bogø på en gang!


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Skovfogedhuset
Af Svend Aage Christensen
17.4.2019

I efteråret 2017 kørte Bogø Lokalhistoriske Forening en kampagne for at få gamle gårdmalerier frem i lyset.Blandt resultaterne var dette maleri af skovfogedhuset på Østerskovvej 49. Det er malet af Lars Renter i 1945. Vi fik et fotografi af det fra Liselotte Aasberg, som er sønnedatter af skovfogedparret Ella og Johannes Ladefoged og har tilbragt mange feriedage i skovfogedhuset i sin barndom og ungdom.

Se alle de andre malerier, som kampagnen bragte frem. De findes på Lokalhistorisk Forenings webside om gårdmalerier.KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Benny Knudsen anno en gang i 1960'erne.
Bogø 1962 - oplevet af en tilflytter
Af Benny Knudsen
17.4.2019

Første gang, jeg var på Bogø, var i marts 1962. Der var vådt, klamt, koldt, mørkt og trist. Og så var det langt væk. Fire timers kørsel i en Fiat 600 fra Odense. Storebæltsfærge, gennem Slagelse, gennem Fuglebjerg, gennem Næstved, over Mern, uendelige Viemose, Møn og så endelig Bogø. Et udsted.

Mit ærinde var besøg på Bogø Kostskole. Det gjorde det ikke bedre. En mørk kolos med store træer omkring. Det var ikke bedre indenfor. Brunt og gråt, hvis der overhovedet var maling.

Utroligt at jeg lod sig ansætte.

Vi skulle have noget at bo i. Ikke noget problem, masser af tomme huse, men i en meget lav standard. Vi valgte Smedestræde 8. Det vil sige, at det gjorde vi ikke. Der var ikke gadenavne og derfor selvfølgelig heller ikke numre.

Ejeren havde etableret toilet. Det var der ikke alle vegne. Der var kakkelovne, og det var ganske almindeligt. Der var stor have med 50 frugttræer. Man kunne leve af haven, påstod udlejeren.

Nu var det sommer, og så var Bogø helt anderledes. Også anderledes end i dag.

Der var landligt. På den ene side en kornmark og bag haven lå øens grusgrav. Der var frit udsyn til Grønsund. Naboen var Bogøs jordemoder. Praktisk med et hul i hækken. Den gang fødte man hjemme. På den anden side boede Karl Karbid. Han var den sidste beboer i kommunens fattighus, så kommunen installerede ham i det gamle skomagerværksted. Karl Karbid reparerede cykler og gik med aviser.

Dagen startede med lyden af hestehove i Smedestræde. Næsten alle gårde havde køer, så om morgenen tidligt var der livlig trafik ned til mejeriet på hjørnet af Farøvej og Skåningevej. Senere kørte Ejvind Kold med sin hestevogn rundt og solgte mælk til alle husstandene.

Ved siden af mejeriet lå frysehuset. Her regerede Asta Jensen. Man købte en andel og kunne så aflevere sine pakker. Pænt pakket og med snor om. Senere kunne man så hente dem, selvfølgelig kun i åbningstiden, som var en time alle hverdage.

I Smedestræde boede øens to lastbilvognmænd. De havde tilsammen fem lastbiler, en enkelt af dem var kun indregistreret i roesæsonen. Det var også her landmændene fik deres grovvarer, gødning og foder. Det foregik i LMAF’s pakhus med Lange Aksel som uddeler. Den ene af øens to vognmænd med taxaer, eller som det hed: Lillebiler, boede også i Smedestræde. Han blev kaldt Dødskøreren, ingen kunne fortælle hvorfor.

Bogøerne behøvede ikke at tage til byen for at handle. To købmænd og brugsen klarede dagligvarerne og alle fornødenheder, søm, skruer, gummistøvler, kotøjr og maling. Alt blev ekspederet over disken, ingen selvbetjening. Overfor brugsen lå Tatol og Sylvias manufakturforretning. Herudover var der to bagere og en slagter samt to gartnere. Skulle man have noget lavet, så var der to smede, en tømrer, et par malere og et par skræddere. Biler blev repareret af Villy Kanon, som boede overfor forsamlingshuset.

Husmoderforeningen var aktiv. Mange møder, husk kop. Bogø Avis kom hver uge, et blad med to forsider. I forsamlingshuset var der danseskole, biograf, dilettant og mange baller. Og så var der grundlovskørsel.

Der var to færger, Ida og Gudrun. Endda kunne der på travle dage om sommeren være lange bilkøer.

Vel var her liv, men meget var gået i stå. Fodboldklubben var gået nedenom og hjem. Da vi ville starte forfra, blev vi mødt med krav fra Lolland Falsters Fodbold Union om at betale den gamle gæld.

Bogø var en selvstændig kommune ledet af et sogneråd. Der var kommunekontor på Navigationsskolen. Her var også postkontor, og i nabobygningen havde vi telefoncentralen, manuelt betjent. Praktisk, man kunne altid få fat i folk. Centralen vidste, hvor de var henne.

Bogø skole var kun otte år gammel. En moderne og vel alt for stor bygning, men her var også bibliotek og badeanstalt. For mig, der kom fra byen, var det mærkeligt, at ingen døre var låst. Der var fri adgang døgnet rundt. Selvfølgelig var det naturligt et sted, hvor alle biler havde nøglen siddende.

At bosætte sig på Bogø var nemt. Man blev taget godt imod. Sådan er det også i dag. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at Bogø er en søfartsø.

Benny Knudsen

Miljøskadelig plastikhaglskål. Foto: mitjagtblad.dk
Jægerne gør en miljøindsats
Af Jørgen Stæhr
17.4.2019

I år 1750 (på det tidspunkt var en af mine tipoldeforældre møller på Bogø, og kunne næppe forestille sig, at hans efterkommere var med til at tilsvine kloden i det kolossale omfang som det desværre er tilfældet) var der 790 millioner mennesker på hele jorden og plastik var endnu ikke opfundet. I dag andrager planetens befolkning mere end 7 milliarder og plastik er for længst en integreret del af alle menneskers hverdag og ikke mindre end 30 millioner ton af dette ”vidunderstof) ender katastrofalt nok i naturen hvor det gør skade i et ufatteligt stort omfang.

Fornuftige jægere er glade for at opholde sig i naturen, og gør hvad de kan for ikke at efterlade affald. De samler derfor deres brugte patronhylstre op og tager dem med hjem. Desværre sidder der en såkaldt haglskål (den adskiller krudt og kugler) inde i alle haglpatroner, og den kan jægeren ikke rigtig gøre noget for at bjerge når den følger haglsværmen ud i nattemørket efter en overflyvende and.

En typisk haglskål i en konventionel haglpatron vejer kun omkring 2 gram, og kan umiddelbart forekomme som en dråbe i havet, men der affyres et sted mellem 10 og 15 milliarder haglpatroner i verden om året, og det svarer til mellem 20.000 og 30.000 ton plastik, hvoraf en stor del havner direkte i naturen.

Den gode nyhed er at der nu findes patroner hvor haglskålen er af majsstivelse som opløses når den bliver udsat for fugt. Det opløste produkt er hundrede procent biologisk nedbrydeligt, og bliver derefter ædt af mikroorganismer og forvandlet til jord.

Alle deltagerne i Bogø Jagtforening (under Danmarks Jægerforbund) har forpligtet sig til fremover kun at benytte de nye miljørigtige patroner.

Foto: Vordingborg Kommune
Søg et tilskud fra billedkunstrådspuljen
Af Vordingborg Kommune
17.4.2019

Billedkunstrådet arbejder for, at kvalificere og målrette borgernes møde med den professionelle billedkunst og gøre den nærværende i hverdagen.

En af rådets opgaver er, at igangsætte og støtte billedkunstneriske aktiviteter i Vordingborg Kommune, f.eks. udstillinger, workshops og udsmykninger. Rådet giver derfor alle gode projekter mulighed for at søge et mindre tilskud fra billedkunstrådspuljen.

Ansøgningsfristen til billedkunstrådspuljen er onsdag den 15. maj.

Se ansøgningsproceduren på billedkunstrådspuljen

Hvis du har spørgsmål kan du kontakte Kultur og Fritid, Lonni Klausen, lkla@vordingborg.dkeller tlf. 55 36 20 23.

Gyllevarsel
27.3.2019

Foråret er på vej, hvilket betyder, at der snart også skal udbringes gylle på markerne. Som tidligere tilbydes det, at man kan blive varslet pr. mail dagen inden vi kører gylle ud i nabolaget. Alle der er interesseret i at blive til-/frameldt gyllevarsling, bedes sende en mail til hannesminde@hotmail.com

I mailen bedes anført navn og adresse samt ønske om til-/framelding til gyllevarsel. Dem der var tilmeldt varsling sidste år, er automatisk tilmeldt igen i år, hvis ikke vi hører nærmere. Der kan forekomme et par dage med gyllekørsel i efteråret/sensommeren også. Til-/framelding til gyllevarsel vil gælde for efteråret/sensommeren også.

Mvh
Hannesminde I/S
Ved Anders og Lars Klog

Lokalhistorisk udflugt til Stege Sukkerfabrik
Af Svend Aage Christensen
27.3.2019

Torsdag den 25. april 2019, kl. 14 vil arkitekt Bent Lykke vise os rundt i de historiske bygninger, der har haft uendelig stor betydning for landbruget på Bogø. Efter rundvisningen er Bogø Lokalhistoriske Forening vært ved en kop kaffe på Café YogaNamNam, der ligger på fabrikkens grund.

Se plakat her:

Lokalhistorisk udflugt til Stege SukkerfabrikKLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Fra filmen . Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Hacker, Danmarks sønner og Gloria Bell påskeguf i Biografen Stege
10.4.2019

Hacker:18.-22. april kl.18:
Den danske familiefilm Hacker handler om den 13-årige Benjamin, som er en rigtig dygtig hacker. Han bor på et bosted, da han mistede sin mor som lille og aldrig har kendt sin far. En dag tropper to mænd fra Forsvarets Efterretningstjeneste op, de har en overvågningsvideo af en kvinde, der kunne være Benjamins mor. Benjamin tager sagen i egen hånd, og med hjælp fra sin ven Savannah, begynder han et farligt spil mod systemet i jagten på sin forsvundne mor.

I hovedrollerne er Voice Junior-deltageren Rumle Kærså og Josephine Højbjerg, der har spillet hovedrollen i TV2's julekalender 'Tinkas Juleeventyr' (2017). De voksne spilles bl.a. af Signe Egholm Olsen, Claus Riis Østergaard, Mille Dinesen, Morten Suurballe og Janus Nabil Bakrawi.

Danmarks sønner: 22.24. april kl.20:30. Med undertekster:25.-27.april kl.18; samt 28.april kl.15:
Den politiske thriller Danmarks sønner udspiller sig i en nær fremtid, nemlig år 2025, hvor København har været udsat for et stort bombeangreb.

Terrorismen har splittet det danske samfund, og debatten domineres af fremmedhad. Et folketingsvalg nærmer sig, og det nationalistiske parti National Bevægelsen med lederen Martin Nordahl i spidsen står til at få en historisk jordskredssejr - og partiet varsler om, at de vil "smide alle de fremmede ud". Samtidig vokser radikalisering også i andre lag af samfundet. Den 19-årige Zakaria, som mærker fremmedhadet i sin dagligdag, er på vej ud på et farligt sidespor. Han møder Ali, der er med til at guide ham, men som også kæmper med sine egne problemer og en livsfarlig hemmelighed.

Danmarks sønner er skrevet og instrueret af den debuterende Ulaa Salim - skuepilleren Dar Salims bror - der med sin film ikke løfter pegefingre, men nærmere lægger op til en debat om, hvor vi som samfund er på vej hen. Dramaet er blevet sammenlignet med intet mindre end film fra mesterinstruktøren Martin Scorsese. Danmarks sønner er tilladt for alle over 15 år.

Gloria Bell : 23.og 24. april kl. 18; samt 25.-27. april 20:30:
Gloria Bell følger den midaldrende Gloria, der er i 50’erne, nyligt fraskilt og med to voksne børn. Efter sin skilsmisse er der vendt op og ned på hendes liv, er Gloria havnet pladask i en midtlivskrise. Hendes børn har travlt med deres eget liv, og hun er i tvivl om, hvorvidt hun har spildt sit liv på sit tidligere ægteskab. Er der oplevelser og øjeblikke hun ikke har udlevet, og er det nu er for sent at ændre på sit liv og livsførelse?

Det sætter hun sig lettere desperat for at udfordre. Hun bruger dagtimerne på sit 8-16 job, men dispenserer for dette, når hun i de blå timer slår sig løs i nattelivet i L.A. En aften opstår der en uventet romance mellem Gloria og den tidligere soldat Arnold (John Turturro), og det bliver starten på en affære, der giver håb om at ægte kærlighed stadig er opnåeligt, også selvom man er midt i livet.

Gloria Bell er høj på livet og på kærlighed, men beskriver samtidig med diskret indlevelse, udfordringerne ved singleliv og dating når man befinder sig midt i livet og gennemgår sit livs største identitetskrise.

Gloria Bell er skrevet og instrueret af den chilenske instruktør Sebastián Lelio (En fantastisk kvinde), og er en genindspilning af hans eget prisvindende chilensk-spanske drama ‘Gloria’ fra 2013. Titelrollen spilles af den i til-alle-tider-dejlige Julianne Moore og hendes romance af fine John Turturro.

Se mere her: biostege.dk

Frisk ung mand i dametøj - klar til modeshow. Foto: Jørgen Stæhr
Gøglermarked
Af Jørgen Stæhr
10.4.2019

I lørdags den 6. april mellem kl. 10 og 15 afholdt Bogø Kostskoles 8.x gøglermarked, og da vejret var med deres forehavende blev kunstofbanen, hvor det hele foregik, besøgt af pænt mange mennesker, hvilket jo var forudsætningen for at kunne skabe en tilpas stor omsætning i de mange boder og på den måde tilvejebringe et tilskud til den studietur til en storby i Europa som i 9. klasse skal skabe en god afslutning på den dejlige skolegang de har haft på Bogø Kostskole.

Da de friske elever fremtrådte høfligt, og med friske bemærkninger og et glimt i øjet, øgede det publikums lyst til at prøve lykken ved tombolaen, fiskedammen eller i loppeboderne og mange fik også lyst til at vederkvæge sig med kaffe og kage mens de så på modeshow. Det hele gik rigtig godt; og i henhold til klasselæreren Nina Suensen var der mere end kr. 13.000 i overskud da kassen blev gjort op.

Der skal dog betydeligt mere til, så bogøerne opfordres hermed til at kontakte Nina Suensen, hvis de vil bestille eleverne til fx vinduespudsning, oprydning i garagen, maling af stakit, bilvask, børne- eller dyrepasning m.m.

Foto: Nicole Heien
Indsamling til Kræftens bekæmpelse på årets flotteste dag
Af Jesper Heien
10.4.2019

Hej alle sammen på Bogø
Tusind mange gange tak for jeres store støtte til indsamlingen til Kræftens bekæmpelse søndag den 7/4-2019. Vi var fire indsamlere herpå Bogø og I tog godt imod os alle på vores ruter her på Bogø.

Tusind tak for støtten til KB.

På vegne af Indsamlerne, Kirsten, Anders og frue og undertegnede
Mvh Jesper H

Foto: Vordingborg Kommune
Genbrugspladserne
Af Vordingborg Kommune
10.4.2019

Fra søndag den 7. april er der igen åbent om søndagen på genbrugspladserne i Præstø og på Møn.

Genbrugspladsen i Ørslev er åbent alle ugens dage året rundt på nær enkelte helligdage.

Genbrugspladserne i Præstø og på Møn har åbent om søndagen fra kl. 9-15 fra april til oktober.

På genbrugspladserne kan du aflevere sorteret affald af mange forskellige slags fx haveaffald, blød plast, til kummefrysere. Haveaffald kan du også aflevere på de særlige haveaffaldspladser i Mern, i Borre og på Bogø.

Se åbningstider for din genbrugsplads

Storskrald - kan spare en tur på genbrugspladsen.

Når du får hentet dit storskrald, bliver det også afleveret på genbrugspladsen. Du kan få hentet storskrald 12 gange om året.

vordingborg.dk/affald kan du læse om, hvad du kan få hentet som storskrald, og hvornår vi henter storskrald i det område, hvor du bor. Afhentning af storskrald skal bestilles hver gang, det kan du også gøre på hjemmesiden. Og så kan du spare en tur på genbrugspladsen

Lauritz, Lars Kristensen og Jette Simonsen samler affald på Farø. Foto: Jørgen Stæhr
Affaldsdag på Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.4.2019

Interessen for at gøre Bogø til et sted, hvor der ikke ligger en masse affald og flyder er stor. Sidste år mødte der så mange op på startstedet, at de sidst ankomne ikke kunne få en rute at arbejde på. Den situation var der så taget højde for i år, idet Lis Hummel var rustet til tænderne med kortmaterialer og affaldsposer og alligevel var det ved at gå ”galt”, men kun næsten. 35 voksne kom og fik veste med videre og adskillige af dem havde deres børn med. Dertil kom Nina Suensens ottende klasse med 22 friske indsamlere.

Vejret var med det gode forehavende. Strålende sol, men alligevel var mange godt gennemblæste da de efter et par timers intenst samlearbejde igen mødte op ved hallen; og Kjeld Sørensens varme suppe med lunt ciabattabrød viste sig derfor at være ”livreddende”. Det var ikke bare fordi den var varm, men svampeberiget aspargessuppe a la Kjeld er altså en kulinarisk oplevelse af de helt store, og de fleste ilede da også hen til den store gryde - efter at de småklynkende af velbehag havde sat den første tallerken til livs - for at få deres anden eller var det mon den tredje portion, som det var for mit vedkommende.

Overlandraceren vel ankommet til Egeskov Slot. Foto: Jørgen Stæhr
Egeskov Slot på Fyn er fint
Af Jørgen Stæhr
3.4.2019

Efter i sensommeren 2018 at have deltaget i Rømø Motor Festival har smed Nowickis mere end hundrede år gamle Overland-racerbil, der oprindeligt blev bygget på fabrikken i Toledo, Ohio i 1910, tilbragt en lidt småkedelig vinter i et hjørne på værkstedet i Smedestræde, men nu da det er blevet forår ligger der en lysere og langt mere munter tid forude. Det smukt restaurerede gamle køretøj har nemlig skiftet adresse og lader sig i den nye sæson bese på Egeskov Slot fra 1. maj når portene slås op.

Det nærmest Disney-eventyrligt-smukke slot ved Kværndrup på Sydfyn rummer, sammen med rigtig meget andet, en stor spændende samling af automobiler, deriblandt kongerigets største kollektion af veterankøretøjer, hvoraf et ikke uvæsentligt antal er udlånt til Michael Preben greve Ahlefelt-Laurvig-Bille den 11. generation på slottet, af den egentlige ejer, smed Nowicki.

Egeskov er en publikumsmagnet uden lige og har et årligt besøgsantal på mere end 200.000 hvoraf adskillige bliver i området i flere dage for at kunne dykke ned i det væld af interessante ting som det ikke er muligt at kapere på en enkelt dag.

Fik man ikke lejlighed til at se den gamle Overlandracer mens den var på Bogø, må man altså smutte en tur til Sydfyn. Er det langt væk? Nej tværtimod, det er forbløffende tæt på vores dejlige ø. Helt nøjagtigt 156 kilometer fra midt i Smedestræde. Og har du endnu ikke frekventeret det vildt eventyrlige slot bør du absolut sætte det øverst på din bucket list. Har du besøgt det før, så gør det igen, for der sker hele tiden en masse nyt og spændende.

Foto: Kjeld Sørensen
Kære brugere og misbrugere af de grønne cykler
Af Kjeld Sørensen
3.4.2019

I den tid vi har haft de grønne cykler har vi haft en fornemmelse af at dem der brugte dem(for en stor del unge mennesker fra skolen) har været glade for ordningen, cyklerne har i hvert fald været flittigt brugt til transport fra og til idrætshallen og om sommeren til og fra Skåningen. Vi er rigtig glade for at cyklerne bliver brugt, og har intet ønske om at forhindre nogen i at bruge dem.

MEN !

Flere gange i løbet af året har vi måtte skifte store dele af cyklerne ud, da de var blevet groft misbrugt, i et par tilfælde direkte trampet på og ødelagt. Det er bare så ærgerligt at en god ordning måske ophører fordi nogle få ikke kan finde ud af at opføre sig anstændigt. Vi overvejer seriøst at opgive ordningen, hvis det fortsætter. Vi synes cyklerne er for alle, og alles ansvar. Pas nu på dem, rejs dem op hvis de ligger og flyder, råb til dem der kører to på dem, vær med til at den gode ide bliver ved med at være der. Mvh Kjeld

Foto: Jørgen Stæhr
Bogø Mølle - årsberetning
Af Helle Bohnfeldt
3.4.2019

Referat af bestyrelsens årsberetning marts 2018 - marts 2019.
Generelt, møllen.
Marts: Aktivitetsplan færdig slut april. Op 1.maj Forårsrengøringsdag. Camønoen åbner 1.april. ’Gåbussen’ klarer rengøringen. Folder ud til alle husstande. 75 medlemmer i 2017 vokset til 175 i 2018. Ny folder i maj. Der kommer ikke opkrævning, men opfordring på Portal og Tidende. Sommer aktivitetsplan. Vagtskema til åbningsdage. Bestyrelsesmedlemmer tog 19 vagter, Frivillige tog 28. Mange aktiviteter: Idas cykeldag, National mølledag, Lokale kunstnere, Loppemarked, Musik/ Pandelamper/Dikkedar, Tekstillaug, Lotte Hilden plakater, 4H træf, Fredagsbar, Lokalhist. Forening, Loppe-Shoppe Road. Ofte cafe. Alt uden udgift for møllen.

Julemarked. Mange udfordringer, vanskeligere grundet restaurering. Lånt telt af jollelauget. Stor arbejdsindsats fra Grethe og udstillerne. Fin opbakning med mange besøgende. Juleforestilling. Alis og de andre. Pragtfuld forestilling fremført af stor gruppe af Bogøboere. Vidunderligt med opbakning. Økonomisk støtte fra Frimærkehuset. Møllen er medlem af Dansk Mølleforening + Via Molina, møllekulturrute Holland, Tyskland, Danmark. Dejligt med frivillige, gode hjælpere. Oprettet en lille ”bank”: Møllens venner

Restaurering, møllen
Kompliceret forløb, ret kaotisk med masser af udfordringer, som er blevet løst. Møllen er fredet, derfor skal Slots- og kulturstyrelsen give tilladelse og evt. tilskud til alle ændringer. Svar tager 3 mdr. Derefter kan penge søges fra andre fonde. Svar 3-12 mdr. Hele restaureringen estimeret til små 6 mill.kr. Søgt til 1. etape: 11 fonde. Bevilget penge fra 5: Slots- og Kulturstyrelsen, Augustinus, Realdania, Sonning fonden, Johanne og Aage Louis-Hansen Fond, Økonomisk støtte fra Club Lion, Stege og Bogø Møllelaug Der skulle tages stilling til meget: For og imod bygherrerådgivning. Kassekredit. Kontrakt/byggeaftale. Entrepriseforsikring. Indkvartering af møllebyggere.

Mange møder: Lokalråd, som bevilgede info bannere. Vordingborg kommune. Solskinsglimt: Steen Kronborg indvilgede i at påtage sig byggetilsyn og stå for byggemøder og byggereferater. Opbakning: Bogø Portalen, Bogø Tidende, Sjællandske, TV Øst. Restaureringen skulle starte i juni, men startede 10.sept. 1.etape: Udskiftning af murrem, bjælkeender, fodrem så mellemloft + omgangsloft er sikkert. Omgangen blev nødvendig at nedtage, var ellers 3.etape 10.okt. kom hatten af for at lette vægten til løft for fodrem. Byggemødereferater hver 14.dag på Portalen. Af med affaldet med lokal hjælp. Stort arbejde med at gennemgå fakturaer, timeregnskaber, aftalesedler med ændringer, regnskab. Samtidig start af etape 2 og Omgangen. Samme ansøgningsprocedure med ansøgning af fonde. PR: Opsætning af orienteringsskilt ved Hovedgaden og information i medierne. Der kommer en opslagstavle med messingskilte på spån med navn på sponsorer. 1.etape afsluttet 14.feb.

Lidt fremtid: Bestyrelsen håber på 2.– 3. etape i løbet af sommeren, så hatten og omgangen kommer op igen inden Løskøbelsesjubilæet. Derefter kommer etape 4, møllekroppen, og etape 5, vingerne. Et problem har vist sig: Ved restaureringen i 1970’erne brugte man trykimprægneret træ og asbest. Restaureringen betyder, at møllen står der endnu, men det gør den igangværende restaurering dyrere. Metoder og krav er ændrede, asbest og trykimprægneret træ er ikke tilladt.

v/Helle Bohnfeldt, forkvinde

Se referat fra generalforsamlingen her:

Referat


Asger takkede Lars Lejre. Foto: Jørgen Stæhr
Bogø Kostskoles volleyboldhold blev danmarksmestre
Af Jørgen Stæhr
27.3.2019

Udtagelseskampene til DM i skolevolleybold tog sin begyn-delse i februar og ikke mindre end 600 hold har deltaget. Det betyder at mere end 4200 elever har været med til at kæmpe for at få medaljer og til sidst var der kun plads til 14 hold.

Det er mere end 20 år siden at et hold fra Bogø Kostskole har vundet guld, men det gjorde gutterne fra 9 x og z altså i år, og for at det ikke skal være lyv kom pigerne fra 8 og 9 z hjem med en medalje af bronze. Hvad er mon odds for det, når man tager det meget store deltagerantal i betragtning? Det er i hvert fald ubeskriveligt flot gjort.

Sådanne resultater kommer selvfølgelig ikke af sig selv; og træner Martin Jæger og head-coach Martin Graf har da også slidt i det med at piske en positiv ånd ind i holdene, så spil-lerne hver især kunne gøre hinanden bedre. Kommentato-rerne på volley-tv slog fast at Martin Graf havde udført sit job som cheftræner på fornem vis. Han udførte den ene taktiske genistreg efter den anden og det var en sand for-nøjelse at være vidne til hans kropssprog under alle kampene.

Ved festligheden på Leonardo var eleverne fra de to medal-jehold så artige at udtrykke en tak til Lars Lejre for den store andel han har haft i de opnåede resultater.

Jeanette Ottesen. Foto: Johnny Jensen
Kom og mød en verdensmester
Af Johnny Jensen
27.3.2019

Jeanette Ottesen er en dansk elitesvømmer der har opnået at blive verdensmester, europamester og OL-medaljetager. Med sine 50 internationale medaljer er hun den mest vindende af alle Team Danmarks 141 verdensatleter. Lige nu træner Jeanette op til sit femte OL og det er helt eksklusivt at Bogø har fået plads i hendes kalender.

Jeanette kommer til Bogø for at fortælle om træningsprin-cipper, motivation samt viljen til at nå sine mål på en spæn-dende og gribende måde med indblik i hendes egen verden. Vi skal også høre om den mørke side i hendes karriere "tre år i helvede" misforstået hård træning. Jeanette vil dele ud af sin viden og erfaringer til alle på Bogø som har lyst til at høre hende fortælle. Du har nu en unik chance for at møde et verdensikon inden for sporten.

Arrangementet er blevet til i et unikt samarbejde imellem Bogø Fitness, Bogø Lokalråd, BIF, Bogø Kostskole og Idrætsefter-skolen Grønsund. Det er gratis for alle. Ingen tilmelding.

Det hele foregår på Bogø Kostskole i den nye tilbygning torsdag den 25. april kl.19.00 - 21.00. Der vil være en kort pause midtvejs hvor 8X sælger vand og kage. Støt dette salg så 8X kommer tættere på deres drøm om en rejse til en storby i Europa.

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø