Ulla, Vibeke og Ulrik samlede skrald i ”utide”. Foto: Jørgen Stæhr
Forskellige sindelag
Af Jørgen Stæhr
18.4.2018

Nogle mennesker er søde og rare overfor deres næste, og andre er knap så behagelige eller slet og ret nogle dumme svin. Med hensyn til miljøet er der også kraftige modsætninger, idet nogle værner om naturen og andre ingen hensyn tager overhovedet. At der findes alt for mange miljøsvin kan man få bekræftet ved at gå sig en tur, og i grøfterne konstatere at der er henslængt en mængde affald.

Det er selvfølgelig især galt på Grønsundvej som befærdes af flere tusinde biler om dagen, og derfor frydede det mit øje at se en lille håndfuld affaldssamlere i gang med deres nyttige forehavende netop på denne så trængende vej. Det var Ulla Nielsen i følge med Ulrik og Vibeke Hallgren som iført stærkt farvede veste og med store plastiksække i hånden var travlt optagede. Jeg gjorde dem skånsomt opmærksom på at det var den forkerte dag de var ude, og Ulla fortalte med et stort smil, at det vidste de da godt. Forklaringen var simpel: I år havde de ikke mulighed for at være med, så indsatsen blev gjort lidt udenfor nummer.

De var så venlige bagefter at rapportere om resultatet og det var forbløffende hvad der hvad der kom ud af et par timers arbejde: 98 kilo affald fordelt på: en thermokasse, 36 glasflasker, 49 plastflasker, 533 dåser - deraf 123 med pant, to batterier, en stålgaffel, 17 kyllinger, en top ipod, viskerblad, tre vinflasker, en stålhammer, fire hjulkapsler, to sidespejle, 35 gl. syltetøjsglas, ni gl. dåser (fødevarer) to lange plastikrør samt et dæk med fælg.

Nogle få af tingene de samlede op var hvad man ville kunne forvente at finde på en befærdet vej, vinduesviskere etc. Men alt det andet? Så er der kun tilbage at huske på, at de der har tid og lyst til at give naturen en hjælpende hånd, mødes foran forsamlingshuset på søndag den 22. april og samler affald fra klokken 10:00 til 13:00.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


Lars Lejre fik kr. 10.000. Foto: Jesper Heien
Pris til idræts-ildsjælen Lars Lejre
Af Jørgen Stæhr
18.4.2018

Det er Vordingborg Idrætsråd der står bag ”Årets idrætspris” og arrangementet, som blev afviklet på DGI Panteren er for fjerde år i træk sponsoreret af Møns Bank og Øernes Revision med i alt kr. 40.000. Vores egen Lars Lejre fra Bogø IF fik en pris som Årets Idrætsleder på ikke mindre end kr. 10.000.

Bogø Tidende ønsker Lars hjerteligt tillykke den flotte pris.

I indstillingen skrev klubben: Lars har igennem rigtig mange år bidraget på en helt utrolig måde til volleyklubben på Bogø. Udover de mange timer brugt med de unge i hallen, er der også blevet brugt utallige timer udenfor hallen, både som bestyrelsesmedlem, stævnearrangør, chauffør og meget mere. Lars har gennem denne enorme indsats udviklet sig til et synonym med volleyball på Bogø.

De andre som blev hædret var Ørslev Gymnastik og Idrætsforening (kr. 12.000), Bokseklubben Tårnet 74 (kr. 7.500) og titlen som ”Årets Idrætstalent” fik Andersen Henriksen fra Vordingborg Billardklub.


Ill.: Jørgen Stæhr
Nyt fra Bogø Vandværk
Af Peter Fisker Schrøder
18.4.2018

Vandforbruget er nu igen nede på et normalt niveau. Niveauet var normalt igen fra den 3 april. Vi har dog ingen kendskab til, hvad der skabte det forhøjet forbrug. Så hvis nogen har kendskab til årsagen må man meget gerne kontakte formand Peter Fisker Schrøder på 25556239.

På forhånd tak.

Mvh
Bestyrelsen Bogø vandværk

Foto: Vordingborg Kommune
Ny køkkenspand til madaffald
Af Vordingborg Kommune
18.4.2018

Kommunen hjælper affaldssorteringen i gang med en køkkenspand til alle husstande. Når de kommende affaldsordninger træder i kraft fra den 1. oktober 2018 leverer kommunen en køkkenspand til madaffald til alle husstande. Det har Udvalget for Klima og Miljø besluttet på deres udvalgsmøde den 3. april 2018.

Sammen med køkkenspanden udleveres også poser til madaffaldet og en sorteringsvejledning. Dermed skabes de bedste forudsætninger for, at vi alle kommer godt i gang med den nye affaldssortering. Alle husstande vil modtage køkkenspanden når de også modtager de nye affaldsbeholdere mellem 1. oktober og 1. december 2018.

Køkkenspanden skal bruges inde i køkkenet til sortering af det organiske madaffald, der smides ud. Madaffaldet bliver afhentet sammen med restaffaldet i en bil med 2 rum, og transporteret til et nybygget fælleskommunalt forbehandlingsanlæg i Næstved. Efter forbehandling kan madaffaldet bioforgasses og nærings stofferne tilbageføres til landbrugsjord.

Den læderede kulturarkade. Foto: Vordingborg Kommune
Kulturarkaden er åben igen
Af Vordingborg Kommune
18.4.2018

Kulturarkaden er genåbnet for alle aktiviteter, men der er fortsat en del oprydning på kontorer Da den gamle Aalborg Portland silo fredag den 6. april blev sprængt væltede den forkerte vej og ødelagde hjørnet af Kulturarkaden, så alle kontorer ud mod øst (der hvor siloen stod) blev ødelagt. Resten af biblioteket og musikskolen slap heldigvis mere uskadt fra uheldet. Som en del af sikkerhedsprocedurerne var Kulturarkaden blevet tømt for mennesker inden sprængningen, så der kom ikke nogen til skade ved uheldet.

Midt & Sydsjællands Brand & Redning arbejdede hele fredag aften og nat på at sikre bygningen mod flere sammenstyrtninger. Det foregik med hjælp fra deres frivillige brandmænd og Beredskabsstyrelsen.

Den hurtige indsats betød, at bibliotekets og musikskolens personale allerede lørdag formiddag kunne få adgang til lokalerne igen og få overblik over skadernes omfang. Lørdagen blev også brugt på at genetablere alarmsystemer og flere elektriske installationer mv. Og allerede tirsdag den 10. kl. 12. kunne Kulturarkaden igen slå dørene op for borgerne.

Der er nu ryddet op og alle bøger er støvet af. Der er bestilt oprydningsfirma, som den næste uge vil påbegynde oprydning og nedpakning af de 200 kvadratmeter kontorlokaler. Herefter kommer taksator igen, og det egentlige vurderingsarbejde kan påbegyndes.

Hvad angår selve sprængningen af siloen, så blev den foretaget efter, at Vordingborg Kommune i efteråret 2017 gav tilladelse til nedrivning af siloen for at give plads til opførelsen af et nyt byggeri, som er projekteret til at blive en kombination af hotel, boliger og liberalt erhverv. Ansvaret for at undersøge, hvad der gik galt og om det kunne være undgået ligger nu hos politiet og det firma, som stod for sprængningen

Foto:
Pressemeddelelse fra Biografen i Stege
Don Pasquale i Stege Bio
Af Else Iversen
18.4.2018

Så skal operaelskerne igen i biografen i Stege - og videre til Alla Scala Teatro Milano! Den 19. april transmitteres den italienske opera Don Pasquale, som den femte i rækken af disse direkte transmissioner fra verdens største operascener. Forestillingen, en komisk opera i tre akter, havde premiere så langt tilbage som i 1843, blev uropført i Paris og har siden været vist verden rundt masser af gange.

Librettoen (handlingen i operaen) er skrevet af komponisten selv: Gaetano Donizetti i samarbejde med Giovanni Ruffini. Man kan vist roligt kalde det en typisk forviklingshistorie om kærlighed, pengebegær, gement snyderi osv. Men hovedtrækkene er som følger:

Don Pasquale er en velhavende ungkarl, der har en nevø, Ernesto, som er enearving til formuen, samt en god ven og læge, Malatesta. Lægen lover Don Pasquale at hjælpe ham, da han fortæller om sit ønske om at få en yngre, beskeden hustru. Ernesto er forelsket i en ung og fattig pige, Norina, som onklen ikke vil anerkende. Ernesto får at vide, at han vil blive gjort arveløs, hvis han forfølger denne drøm, onklen kræver at han skal finde sig en velhavende hustru. Han slår, ulykkelig, op med kæresten, der alligevel dukker op i huset og Malatesta får medlidenhed med det unge par, lægger en plan, så Don Pasquale tror, pigen er den beskedne hustru, han har bestilt af vennen. Giftemålet gennemføres akut, hvorefter handlingen tager fat, den "beskedne" kvinde viser sig at være grådig og krævende mv. Forviklingerne udvikler sig med mange komiske optrin og for en gangs skyld er det en opera, hvor de optrædende ikke ligger lig ved afslutningen.

I aftenens forestilling synges Don Pasquale af den italienske baryton Ambrogio Maestro. Ernesto levendegøres af Rene Barbara, der her har sin debut i Milano, men har optrådt på mange scener i både USA og Europa. Den kun godt 30-årige, italienske sopran, Rosa Feola, som har vundet flotte priser indenfor de sidste 3-4 år synger Norinas parti, mens den italienske baryton Mattia Olivieri dækker Malatestas rolle. De særligt interesserede kan med disse oplysninger forberede sig til operaforestillingen og gå på nettet/you tube og se/aflytte de dygtige sangere i forskellige partier.

De tre akter i forestillingen fordeler sig med 43 min. i første -, 37. min. i anden - og 45 min. i 3. akt.

Den første pause er på bare fem minutter, mens der er 25 minutter til at strække ben og købe ekstra drikkevarer mv. i sidste pause.

Husk at sikre dig billet på forhånd, det er bare SÅ ærgerligt at komme for sent til disse oplevelser. Prisen er 150 kr. Forestillingen starter kl. 20, men kom i god tid og mærk stemningen, når folk ankommer til teatret, da transmissionen starter i god tid.

Nils Natorp, direktør for Geocenter Møns Klint, tager et år til som formand for Møn-Sydsjælland Turistforening. Foto:
Pressemeddelelse fra Møn-Sydsjælland Turistforening april 2018
Turistforening i vækst
Af Erik Büchert
18.4.2018

Møn-Sydsjælland Turistforening holdt forleden sin årlige generalforsamling. Det blev en positiv oplevelse, med stort fremmøde, livlig debat og kampvalg til repræsentantskabet.

Formand Nils Natorp var influenzaramt, så i hans fravær forestod næstformand Ole Eskling beretningen. Den var præget af stor tilfredshed med de opnåede resultater, og en optimistisk fremtidsvurdering. Sæson 2017 var (vejret taget i betragtning) tilfredsstillende, og vi er ved at have de rette varer på hylderne. Der er store udviklingspotentialer i Biosfære- og Dark Sky-projekterne, og samarbejdet med Sydkyst Danmark kører fint. Vigtigste resultat i 2017 var dog utvivlsomt etableringen af House of Møn, som har betydet en afgørende styrkelse af den lokale turismeindsats.

Dét fortalte Erik Büchert og Camilla Bøggild, staben i House of Møn, lidt mere om. Vigtigst er turistinforma-tionen; den drives af en topmotiveret gruppe af frivillige, der elsker at videregive deres viden om Møn-Sydsjælland til turisterne. Huset er også ved at blive et center for lokale udviklingsprojekter, og et livligt mødested for adskillige foreninger.

House of Møn er også hovedårsagen til, at turistforeningen har oplevet kraftig medlemsfremgang i det se-neste år. Medlemstallet er øget med ikke mindre end 30% - og næsten alle de nye er erhvervsmedlemmer. Ingen tvivl om, at kommunens turistvirksomheder bakker massivt op om House of Møn. Beretningen gav anledning til livlig debat, bl.a. om Møn er for dominerende i foreningen i forhold til resten af kommunen. Det mente nogle, medens andre finder det naturligt, at Møn ’fylder meget’, da størstedelen af kommunens turismeerhverv jo ligger her. Der var enighed om at prøve at ’sælge’ foreningen endnu bed-re og fortsætte medlemshvervningen, ikke mindst på Sydsjælland.

Beretningen blev Ole Esklings første og sidste, for han genopstillede ikke til repræsentantskabet. Det var der til gengæld rigtig mange andre der gjorde; så selv med en udvidelse af repræsentantskabet til maxi-mumsrammen på 15 medlemmer og 2 suppleanter, måtte der kampvalg og skriftlig afstemning til.

Det nye repræsentantskab består af Nils Natorp (Geocenter Møns Klint), Simon Zachodnik (Marketing-Zoom), Gregers Münter (Hotel Frederiksminde), Thomas Tram Pedersen (Danmarks Borgcenter), Susanne Nøhr (Tiendegården B&B), Lone Dalgas Rasmussen (Camping Mønbroen), Bent Lykke (Sukkerfabrikken), Carsten Nøhr Larsen (Labyrintparken), Liza Krügermeier (Liza’s Gallery), Gitte Nøhr Andersen (Møn Golfcen-ter), Rasmus Evind (Sweet & Coffee), Niels Olsen (Dagli’brugsen Borre), Erik Büchert, Charlotte Bagge, Michael Larsen, Gitte Kongstad og Allan Huglstad.

På et efterfølgende møde har repræsentantskabet konstitueret sig med Nils Natorp som formand for en sidste, etårig periode, og Simon Zachodnik som næstformand.Foto: Anders og Lars Klog
Gyllevarsel
Af Anders og Lars Klog
21.3.2018

Som tidligere tilbydes det, at man kan blive varslet pr. mail dagen inden vi kører gylle ud i nabolaget. Alle der er interesseret i at blive til-/frameldt gyllevarsling, bedes sende en mail til hannesminde@hotmail.com

I mailen bedes anført navn og adresse samt ønske om til-/framelding til gyllevarsel. Dem der var tilmeldt varsling sidste år, er automatisk tilmeldt igen i år, hvis ikke vi hører nærmere.

Med venlig hilsen
Hannesminde I/S
Ved Anders og Lars Klog


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE
CYKLING og træning med BOGØ IF
Af Jesper Heien
4.4.2018

Så er der sæson start i BIF Motion / cykling- Vi starter første gang søndag den 8/4-2018 kl. 9.00. De har lovet 20 grader og vi skal da ud og cykle. Vi mødes altid ved Dagli'Brugsen og cykler i fælles tempo. Alle skal kunne være med og de første gange er det for at lære, hvordan skifter man gear op af bakkerne og det at lære at køre sammen i en flok/gruppe.

Vi glæder os til at se jer, kom frisk. Fremover er det trænings dage, tirsdag og torsdage kl. 18.00. Søndage kl. 9.00.Vi / BIF Motion deltager også i diverse cykel løb hele året rundt i væres lokalområde, og det er super hyggeligt at være en gruppe afsted.

Ved spørgsmål, ring gerne til mig Jesper Heien / cykel kaptajnen, 21363578. Alle deltager selvfølgelig med hjelm og meget gerne synlighedstøj.

Meget mere info på træningsdagene.

Mvh
Jesper H.

Fra juni 2017. Foto: Stafet for livet
Stafet for livet
Af Jesper Heien
4.4.2018

Så er der Stafet For Livet i Vordingborg igen, 2018. Vi er med, som vi plejer at være, nemlig hold Bogø 1 fra BIF Motion. Så tilmeld jeg meget gerne på www.stafetforlivet.dk Vordingborg / Hold Bogø 1. Det koster 100,- kroner for voksne og 50,-kroner for børn, at være med i de antal timer, man kan være med.

Du kan løbe lidt og gå meget, de fleste fra vores hold er folk som går og snakker og kommer begge dage og oplever det hele, på de tider du kan og hvordan det passer dig og din familie, tag endelig alle med, venner og far og mor og bedste forældre, STF er nemlig for alle. Pengene i indsamlingen går til forskningen og hjælpesteder til dem som er ramt eller er pårørende til den modbydelige sygdom, som desværre tager så mange mennesker væk fra Os alle sammen, vi kender alle sammen nogen som er gået bort til denne sygdom.

Lysceremonien er noget man bør opleve, det sker kl.22.00 lørdag aften og det at se 1.500 mennesker stå og være sammen om at samle penge ind til forskning til Kræftens bekæmpelse, se mere på SFL 2018. Igen i år vil der være et mega stort Mad torv, så du kan få lidt at spise og drikke de 24 timer SFL 2018 foregår. Alt dette sker den 9/6 og 10/6-2018, og det starter lørdag kl.12.00 og slutter kl. 12.00 søndag.

Jeg håber virkelig meget at se jer alle til dette super hyggelige arrangement og skulle I have spørgsmål, så ring endelig til mig, Jesper Heien, holdkaptajn på Bogø 1. 21363578. Mail: jesperheien@hotmail.dk.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRREKLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRREKLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Diane Kruger i filmen Ud af intet. Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Golde Globe-vinder og Lucky ugens filmpremierer i Bio Stege
18.4.2018

Dramaet Ud af intet går i Biografen Stege d.23. og 24.april kl.19. Fatih Akin har med Ud af intet bedrevet sin stærkeste film siden gennembrudsfilmen Mod muren - med en fantastisk Diane Kruger (hun tog skuespillerprisen i Cannes) i rollen som Katja, som kommer på katastrofekurs, da hendes mand og barn dræbes af en bilbombe i Hamborg. Familie og venner støtter med alt, hvad de har lært, men den sorgramte kvindes hævntørst og behov for opklaring er lige så bundløs som hendes sorg - og så har vi ellers opskriften på en thriller, der hurtigt placerer publikum på den yderste sædekant. Og da det er Akin, så er hele historien naturligvis forankret i tredimensionelle figurer, et lebendigt, spraglet persongalleri og miljøbeskrivelser, der er til at tage og føle på. Filmen vandt dette års Golden Globe for Bedste udenlandske film.

Kruger, der er tysk filmskuespiller og tidligere model, har spillet med i flere store Hollywood-produktioner, bl.a. Wolfgang Petersens "Troy" fra 2004 og Quentin Tarantinos "Inglourious Basterds" fra 2009. Josh Homme, frontmand i rockbandet Queens of the Stone Age, har lavet musikken Ud af intet. Ud af intet har fået 5 stjerner i DR's Filmselskabet.

Onsdagsfilmen "Lucky" går i Biografen Stege d.25.april kl.19 og 26.april kl.14:15. "Lucky" er en åndelig rejse, hvor vi følger den 90-årige kæderygende ateist, Lucky og alle de andre mærkværdige karakterer, som bor i hans afsidesliggende lille hjemby i den amerikanske ørken. Efter at have overlevet alle sine samtidige venner befinder Lucky sig ved et af livets skel og drager ud på en rejse for at finde sig selv og opnå det uopnåelige: oplysning.

Den anerkendte skuespiller John Carroll Lynch (Gran Torino, Zodiac, Shutter Island) har med sin instruktørdebut kreeret ikke bare et mageløst højdepunkt i Harry Dean Stantons karriere, men også et meditativt greb om emner som dødelighed, ensomhed, åndelighed og venskab. Harry Dean Stanton har bl.a. Paris, Texas, Wild at Heart, Alien og The Straight Story i bagkataloget og Lucky er grundlæggende et studie af 90-årige Harry Dean Stantons vejrbidte, følsomme og helt åbne fjæs og var en af hans sidste roller - han døde 91 år gammel kort efter filmens USA-premiere. Udover Harry Dean Stanton byder filmen også på optrædener af personligheder som Oscar-nominerede David Lynch, og det Golden Globe-nominerede trekløver Tom Skerritt, Ron Livingston og Ed Begley Jr. "En sublim film" - Filmmagasinet Ekko.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø